{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP se komemoracijom oprostio od Ivice Račana

F
2.5.2007. u 16:28
0
0
SDP se komemoracijom oprostio od Ivice Račana
0
SDP se komemoracijom oprostio od Ivice Račana
Ivica Račan
Od svog osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Ivice Račana SDP Republike Hrvatske se danas oprostio komemorativnim skupom u ispunjenoj dvorani Vatroslav Lisinski u nazočnosti obitelji, državnog vrha, političara i državnika iz zemlje i inozemstva i brojnih građana, javlja Hina.
Komemoraciju Ivici Račanu, koji je umro u nedjelju, 29. svibnja rano ujutro nakon kratke i teške bolesti, otvorila je zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, ističući da je Račan imao viziju demokratske i slobodne Hrvatske, zemlje solidarnosti, blagostanja i jednakih šansi za sve njezine građane. Ta je njegova vizija, dodala je, bila ugrađena u široku i pravednu socijal-demokratsku ideju u čije je jačanje i širenje Račan ugradio najbolje godine svog života.

"Uspinjao se i padao, ali uvijek ostao uspravan i dosljedan. Znao se nositi s porazima i gubicima, a obraz beskompromisno čuvati", rekla je Antunović. Podsjetila je da je Račan u svojoj posljednjoj političkoj poruci istaknuo temeljne vrijednosti koje je SDP ugradio u politički život Hrvatske - moral, rad, poštenje i toleranciju.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ocijenio je da je malo ljudi koji su kao Račan bili spremni na svoja leđa preuzeti sve, pa i ono najteže, najneprijatnije i najopasnije.

"Ivica Račan je bio vrlo hrabar čovjek. Bio je borac, vizionar, reformist. Bio je pokretačka snaga hrvatskog društva. Želio je stvoriti demokratsku Hrvatsku i uvesti je u Europu. Umro je Ivica Račan, ali ne i njegova ideja", rekao je Mesić. Dodao je da je Hrvatska s Račanom izgubila borca za univerzalne vrijednosti, ljudsku slobodu, pravdu i demokraciju.

"Ako je netko bio simbol demokracije u Hrvatskoj i živio je cijelim svojim bićem, onda je to bio Ivica Račan. SDP-u ostaje na ponos i čast što je Ivica Račan bio vaš predsjednik", poručio je Mesić.

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan prisjetio se da je Račan na posljednjem kongresu jugoslavenskih komunista donio tešku, hrabru i odgovornu odluku kada je zajedno sa slovenskim izaslanstvom napustio kongres "na kojemu su pobijedili politička sljepoća i zagušljivost."

Naglasio je da je Račan obilježio suvremenu hrvatsku politiku političkim, općim, ljudskim i vječitim vrijednostima, da se kao premijer pokazao prijateljem Slovenije i zagovornikom zajedničkog puta dviju država u europsku budućnost. O tomu, kaže Kučan, najbolje svjedoči granični sporazum Račan-Drnovšek.

"Nažalost, to hrabro i razumno djelo nije naišlo na razumijevanje ni u Sloveniji, ni u Hrvatskoj", rekao je Kučan.

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder Račana je istaknuo kao velikog državnika i socijal-demokrata, velikog Hrvata te uvjerenog Europejca. Podsjetio je da se Račan rodio u nacističkom logoru, ali istaknuo da je usprkos toj činjenici njegov pogled na Njemačku bio obilježen pomirbom i otvorenošću.

"Njegova je vizija bila ona veličanstvena europska ideja o mirnom suživotu njezinih naroda. Mir zahvaljujući integraciji - to je prava formula uspjeha i određenje bića Europske unije" rekao je Schroeder. Dodao je da je Račan bio arhitekt moderne demokratske Hrvatske otvorene prema svijetu, stabilne i mirne države, dobrog susjeda u mirnoj regiji.

Račanom dugogodišnji stranački suradnik i prijatelj Antun Vujić istaknuo je Račanovu ulogu u stvaranju moderne hrvatske
socijal-demokratske ljevice. S Račanom je hrvatska ljevica, kaže, raskinula s vlastitim totalitarizmom, preuzela odgovornost vlasti na demokratskim izborima i tu vlast obnašala demokratskim sredstvima.

"Hrvatska nikada prije nije vidjela nacionalnu slobodu koja bi bila i demokratska, demokraciju koja bi bila i socijalna, vlastite građane koji same po svom opredjeljenju i izboru odlučuju o sudbini svoje zemlje", rekao je Vujić. "Socijalna demokracija za nas nema alternative, ona je potreba hrvatskog društva i put njegove europske perspektive. Ona je izazov preuzimanja odgovornosti vlasti i sada kada nema Ivice Račana. Socijalna demokracija je široka, ali SDP je središnja snaga socijalne demokracije u Hrvatskoj i bez SDP-a nema političke socijal-demokratske inicijative " poručio je Vujić.

Nazočni su bili i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, i premijer Ivo Sanader, čelnici političkih stranaka, predstavnici diplomatskog zbora i vjerskih zajednica, društveni uglednici te brojni SDP-ovci i građani.

Pozornicom okićenom bijelim ljiljanima, dominiralo je veliko projekcijsko platno sa slikom Ivice Račana, na kojemu je na početku skupa prikazan kratki film "Ivica Račan: moja slika Hrvatske".

Komemoracija je okončana pjesmom Vice Vukova "Moja zemlja" koju SDP uobičajeno izvodi na svojim skupovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: