Svijet
0

SCSL: Suđenje Charlesu Tayloru odgođeno za januar 2008.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu odlučilo je u ponedjeljak da do januara iduće godine odgodi suđenje bivšem predsjedniku Liberije Charlesu Tayloru, koji je optužen da je naređivao zločine u susjednom Sijera Leoneu, nakon što je njegova odbrana zatražila više vremena da se pripremi za suđenje.

Taylor, koji je optužen za potsticanje na ubistvo, silovanje i sakaćenje u cilju pribavljanja dijamanata tokom građanskog rata u Sijera Leoneu, bojkotirao je početak svog suđenja u junu protestujući zbog sredstava izdvojenih za njegovu odbranu, što je dovelo do višesedmičnih pravnih rasprava i stalnih odgađanja.

"Sudsko vijeće smatra da je period od četiri mjeseca razumno vrijeme", rekla je sutkinja Julija Sebutinde dodajući da se tužilaštvo tome nije protivilo, prenijele su agencije.

Na području Sijera Leonea i Liberije, smatra se, ubijeno je oko 400.000 ljudi od 1989. do 2003.

Taylor se ranije izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 11 tačaka optužnice koje ga terete za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na suđenju koje bi trebalo svijetu poslati signal da niko ne može ostati nekažnjen za počinjene okrutnosti, pa čak ni državnik.

Sjedište specijalnog suda UN-a (SCSL) je u Freetownu, ali je Taylor prebačen u pritvor Haškog suda u Scheveningenu jer liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf nije mogla garantirati njegovu sigurnost.