Svijet
0

Scottland Yard: Eksploziv je kućne proizvodnje

NINA
Eksploziv korišten u jučerašnjim napadima u podzemnoj željeznici u Londonu je kućne proizvodnje, teroristi su ga sami napravili, saopštio je danas Scottland Yard.

U toku je, saopšteno je na konferenciji za novinare u Londonu, do sada najveća akcija policije kako bi se pronašli oni koji su u podzemnu željeznicu i u jedan gradski autobus postavili eksploziv.

Još uvijek je, izjavio je šef Scottland Yarda Sir Ian Blair, rano govoriti jesu li jučerašnji napadi povezani s terorističkom akcijom od 7. jula.

Policija je jutros, u okviru istrage o jučerašnjim eksplozijama, pratila jednog osumnjičenog koji je potom krenuo na stanicu podzemne željeznice u Stockwilleu u južnom Londonu. U stanici se nije odzvao na upozorenje policije i počeo je bježati nakon čega je ubijen, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Objavljene su i videosnimke sigurnosnih kamera iz stanica metroa i autobusa na kojima su četvorica osumnjičenih i za njima policija traga. Na tim snimkama fizički izgled osumnjičenih je nalik na ljude iz islamskih zemalja Azije.

U Londonu je u toku akcija pretresa triju kuća za koje se sumnja da su baze terorista. Šef Scottland Yarda je zamolio građane Londona da ne nasjedaju na razne glasine koje kruže gradom i da imaju strpljenja dok policija obavlja istragu.

Podzemna željeznica je i danas u Londonu praktično blokirana, a gradski autobusi se otežano kreću jer su mnogi dijelovi grada pod policijskom opsadom.