Svijet
0

Scotland Yard traga za ''bombašima''

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanska policija je pokrenula obimnu potragu za ljudima koji su postavili eksploziv u petak kada su otkrivena dva automobila-bombe u centru Londona, saopćio je u subotu Scotland Yard.

Antiteroristički eksperti analiziraju i snimke kontrolnih kamera sa londonskih ulica a štampa donosi ocjene stručnjaka da je "prema tehnologiji neuspjelog terorističkog napada" po svemu sudeći riječ o pripadnicima Al-Qaide.

Policija je pojačala osiguranje i javnih skupova u Londonu, prije svega današnje godišnje parade homoseksualaca i lezbjeki i sutrašnjeg koncerta na Wemblyju posvećenom desetoj godišnjici od pogibije princeze Diane. Obezbjeđenje je pojačano i na teniskom turniru u Wimbldonu.

Gradonačelnik Londona Ken Livingston je poručio građanima da nema razloga da se plaše i da je grad siguran.

Još uvijek nema jasnijih pojedinosti o onome šta se dogodilo u petak.

Zanimljivo je da su mnogi detalji do sada objavljeni u Americi a ne u Britaniji. Tako je u Americi objavljeno da Scotland Yard ima "jasnu sliku" jednog od vozača koji je ostavio automobil sa eksplozivom. Također je "preko Okeana" objavljeno da je čak pronađen i mobilni telefon kojim je trebalo da bude aktivirana bomba u automobilu.

Britanska policija je odbila da komentira te vijesti iz Amerike.

U skladu sa pravilima policija ne saopćava detalje dok vodi istragu ali je u javnosti već stvorena izvjesna konfuzija o okolnostima otkrića automobila-bombi i svemu što se desilo.

Zvanična verzija je da je prvi automobil u ulici Heimarket kod Picadillyja, u samom centru grada, otkriven na dojavu ekipe hitne pomoći koja je u jedan sat poslije ponoći, u petak ujutro, došla na intervenciju i obližnji noćni klub "Taiger taiger". Oni su javili policiji da iz jednog parkiranog mercedesa izlazi "neki dim".

Policija je došla i, kako se tvrdi, u automobilu pronašla eksploziv, velike količine benzina, boce sa gasom i brojne eksere, prenosi Tanjug.

Prije zvanične verzije su mediji, pozivajući se na policijske izvore, javili da su se policiji, u stvari, javili ljudi iz osiguranja tog noćnog kluba koji su rekli da je neki vozač nervozno vozio mercedes i udario u kontejner za smeće i onda pobjegao.

Potom je objavljeno da je policija izvela "kontroliranu eksploziju" pa je čak objavljena i fotografija skoro uništenog automobila, doduše druge boje od onoga koji je kasnije prikazan.

Policija je tada, kako je prenio BBC-i, demantirala da su u automobili bili i ekseri i benzin i spominjan je samo gas.

Onda je objavljena fotografija potpuno neoštećenog automobila kojeg policija odnosi i tada je saopćeno da je eksplozivna naprava "koja je mogla da ubije stotine ljudi" ručno demontirana.

Pojavio se onda i drugi automobil, također, mercedes. Taj automobil je otkriven u petak poslije podne i to tako što je bio parkiran na pogrešnom mjestu u jednom maloj ulici na obližnjem Trafalgar squeru. Pošto je na automobil ostavljeno upozorenje sa kaznom vlasnik nije reagirao i poslije izvjesnog vremena, prema pravilima, parking servis je odneo automobil na sabirno mjesto blizu Heid parka. I onda je tek na tom parkingu otkriveno da je u njemu eksploziv.