|

Scotland Yard: Terorističkim napadima planirano "masovno ubistvo"

Scotland Yard: Terorističkim napadima planirano "masovno ubistvo"
0
F
FENA
10.8.2006. u 13:52
0
komentara
0

dijeljenja
Scotland Yard: Terorističkim napadima planirano "masovno ubistvo" Paul Stepehnson, dužnosnik Scotland Yarda
Teroristi su planirali uništiti desetak putničkih aviona u zraku, kazao je u četvrtak Scotland Yard, javljaju agencije, kao i da je u Velikoj Britaniji, gdje vlada haos u zračnim lukama, uveden najviši stupanj pripravnosti, a stupanj terorističke prijetnje povećan je i u Sjedinjenim Državama
Paul Stepehnson, dužnosnik britanskog Scotland Yarda, kazao je u četvrtak da su teroristi planirali "počiniti masovno ubistvo nezamislivih razmjera" i prijetnju je ocijenio "dosad neviđenom".

U vezi s planiranom urotom, u Londonu i Birminghamu uhapšena je 21 osoba, kojih je većina "rođena u Britaniji", objavili su policijski izvori, javljaju agencije AFP i dpa.

Stephenson nije naveo podatke o nacionalnosti uhapšenih, ali je dodao da je razgovarao s "čelnicima svih vjerskih zajednica".

Vjeruje se da je skupina planirala "gotovo istodobne" napade tekućim hemijskim eksplozivom koji bi teroristi unijeli u avione u ručnoj prtljazi, prenio je BBC.

Radi sigurnosti obustavljen je zračni promet u zračnim lukama Londona i Birminghama, a kompanija British Airways obustavila je sve kratke letove i evropske letove do 16 sati poslijepodne.

Zračna luka u Birminghamu otkazala je sve danas planirane letove.

Agencije prenose da su letove za London otkazale i njemačka Lufthansa, francuski Air France, nizozemski KLM, češki Czech Airlines i poljski LOT.

Urota otkrivena u četvrtak, o čemu je prvi izvijestio britanski ministar unutarnjih poslova John Reid, nosi obilježja međunarodne terorističke mreže al-Qaide, istaknuo je stručnjak za sigurnost iz Singapura.

"Jedina skupina koja kani i ima sredstava za planiranje koordiniranih napada takvih razmjera, jest al-Qaida, te ćelije koje slijede njezinu ideologiju", izjavio je za Skynews Rohan Gunaratna, voditelj Studija o terorizmu pri Institutu za proučavanje odbrane i strategije u Singapuru.

Gunaratna, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za ta pitanja, kazao je da je britanska policija prije dvije godine već spriječila pokušaje atentata koje su planirale četiri ćelije povezane s al-Qaidom, prenijela je agencija AFP.

Dpa prenosi da je britanski premijer Tony Blair, koji se odmara na Barbadosu, razgovarao o "neminovnoj prijetnji" napada s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Britaniju žestoko kritiziraju islamski militanti zbog sudjelovanja britanske vojske u kampanji u Iraku i Afganistanu. Blaira pak oštro kritiziraju u domovini jer je on najbliži saveznik američke politike i odbija pozvati na trenutačni prekid vatre u aktualnom sukobu Izraela protiv gerilaca pokreta Hezbollah u Libanonu.

Nakon hapšenja osumnjičenih u četvrtak prvi je put u Britaniji uveden najviši stupanj pripravnosti. Sigurnosna služba M15 podigla je razinu opasnosti u zemlji s "ozbiljne" na najvišu "kritičnu", što znači da bi se teroristički napad mogao dogoditi u svakom trenutku.

Iz Washingtona agencije prenose da je američko ministarstvo unutarnjih poslova povećalo stupanj pripravnosti za sve letove u Sjedinjene Države na "narančasti" stupanj, te na "crveni", a to je najviši mogući, za sve letove iz Britanije.

Američko ministarstvo je objavilo da "nema nikakvih indicija o postojanju urote na prostoru SAD-a".

Stanje u londonskim zračnim lukama Heathrow i Gatwick "haotično" je, s golemim redovima na registraciji putnika, prenose dpa i Reuters.

Kompanija British Airways je zabranila, po nalogu vlade, unošenje bilo kakve ručne prtljage. Nije dopušteno unošenje prijenosnih računala, kao ni mobilnih telefona, u putničke kabine svih zrakoplova koji trebaju poletjeti iz britanskih zračnih luka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.