Svijet
0

Scotland Yard: Terorističkim napadima planirano "masovno ubistvo"

FENA
Paul Stepehnson, dužnosnik Scotland Yarda
Paul Stepehnson, dužnosnik Scotland Yarda
Teroristi su planirali uništiti desetak putničkih aviona u zraku, kazao je u četvrtak Scotland Yard, javljaju agencije, kao i da je u Velikoj Britaniji, gdje vlada haos u zračnim lukama, uveden najviši stupanj pripravnosti, a stupanj terorističke prijetnje povećan je i u Sjedinjenim Državama

Paul Stepehnson, dužnosnik britanskog Scotland Yarda, kazao je u četvrtak da su teroristi planirali "počiniti masovno ubistvo nezamislivih razmjera" i prijetnju je ocijenio "dosad neviđenom".

U vezi s planiranom urotom, u Londonu i Birminghamu uhapšena je 21 osoba, kojih je većina "rođena u Britaniji", objavili su policijski izvori, javljaju agencije AFP i dpa.

Stephenson nije naveo podatke o nacionalnosti uhapšenih, ali je dodao da je razgovarao s "čelnicima svih vjerskih zajednica".

Vjeruje se da je skupina planirala "gotovo istodobne" napade tekućim hemijskim eksplozivom koji bi teroristi unijeli u avione u ručnoj prtljazi, prenio je BBC.

Radi sigurnosti obustavljen je zračni promet u zračnim lukama Londona i Birminghama, a kompanija British Airways obustavila je sve kratke letove i evropske letove do 16 sati poslijepodne.

Zračna luka u Birminghamu otkazala je sve danas planirane letove.

Agencije prenose da su letove za London otkazale i njemačka Lufthansa, francuski Air France, nizozemski KLM, češki Czech Airlines i poljski LOT.

Urota otkrivena u četvrtak, o čemu je prvi izvijestio britanski ministar unutarnjih poslova John Reid, nosi obilježja međunarodne terorističke mreže al-Qaide, istaknuo je stručnjak za sigurnost iz Singapura.

"Jedina skupina koja kani i ima sredstava za planiranje koordiniranih napada takvih razmjera, jest al-Qaida, te ćelije koje slijede njezinu ideologiju", izjavio je za Skynews Rohan Gunaratna, voditelj Studija o terorizmu pri Institutu za proučavanje odbrane i strategije u Singapuru.

Gunaratna, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za ta pitanja, kazao je da je britanska policija prije dvije godine već spriječila pokušaje atentata koje su planirale četiri ćelije povezane s al-Qaidom, prenijela je agencija AFP.

Dpa prenosi da je britanski premijer Tony Blair, koji se odmara na Barbadosu, razgovarao o "neminovnoj prijetnji" napada s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Britaniju žestoko kritiziraju islamski militanti zbog sudjelovanja britanske vojske u kampanji u Iraku i Afganistanu. Blaira pak oštro kritiziraju u domovini jer je on najbliži saveznik američke politike i odbija pozvati na trenutačni prekid vatre u aktualnom sukobu Izraela protiv gerilaca pokreta Hezbollah u Libanonu.

Nakon hapšenja osumnjičenih u četvrtak prvi je put u Britaniji uveden najviši stupanj pripravnosti. Sigurnosna služba M15 podigla je razinu opasnosti u zemlji s "ozbiljne" na najvišu "kritičnu", što znači da bi se teroristički napad mogao dogoditi u svakom trenutku.

Iz Washingtona agencije prenose da je američko ministarstvo unutarnjih poslova povećalo stupanj pripravnosti za sve letove u Sjedinjene Države na "narančasti" stupanj, te na "crveni", a to je najviši mogući, za sve letove iz Britanije.

Američko ministarstvo je objavilo da "nema nikakvih indicija o postojanju urote na prostoru SAD-a".

Stanje u londonskim zračnim lukama Heathrow i Gatwick "haotično" je, s golemim redovima na registraciji putnika, prenose dpa i Reuters.

Kompanija British Airways je zabranila, po nalogu vlade, unošenje bilo kakve ručne prtljage. Nije dopušteno unošenje prijenosnih računala, kao ni mobilnih telefona, u putničke kabine svih zrakoplova koji trebaju poletjeti iz britanskih zračnih luka.