Svijet
0

Scotland Yard istražuje navode po kojima je britansku novinarku 1999. ubio Srbin

FENA
Britanski Scotland Yard provjerava nove informacije da je BBC-jevu voditeljicu Jill Dando 1999. iz političkih razloga ubio britanski kriminalac srpskog podrijetla, piše u ponedjeljak list Daily Mail.

Detektivima Scotland Yarda dojavljeno je da se sitan britanski kriminalc srpskog podrijetla hvalio ubojstvom za koje je rekao da je osveta za NATO-ovo bombardiranje Beograda 1999. godine. On je ubojstvo navodno priznao pred više od deset osoba u jednom beogradskom baru u rujnu 2001. godine, dvije godine nakon ubojstva Jill Dando, piše list.

Policija ispituje nove informacije dojavljene na posebnu policijsku telefonsku liniju, piše list i podsjeća da je 37-godišnja televizijska voditeljica ubijena jednim metkom u glavu na kućnom pragu u zapadnom dijelu Londonu u travnju 2001. godine.

Jill Dando je u to vrijeme vodila televizijsku kampanju za pomoć izbjeglicama s Kosova. Muškarac koji je navodno priznao ubojstvo je iz West Midlanda i srpskog je podrijetla. Za njezino je ubojstvo 2000. godine uhićen Britanac Barry George koji je prije bio osuđivan za seksualno napastovanje i uhođenje žena. Policija je tada ispitala i odbacila teoriju o povezanosti Srba s ubojstvom a George je proglašen krivim i osuđen 2001. godine. Barry George je nakon žalbe na presudu prošle godine pušten iz zatvora, piše list.

Policija je razgovarala s muškarcem koji tvrdi da je bio svjedokom priznanja ubojstva u beogradskom baru, a čini se da su njegove navode potvrdila još dva svjedoka, navodi list.