Svijet
0

Scotland Yard: Identificiran navodni ubica Litvinenka

FENA
Scotland Yard je identificirao čovjeka, koji je s polonijem 210, mogao ubiti bivšeg ruskog tajnog agenta Aleksandra Litvinenka, koji je umro u Londonu 23. novembra, izvještava britanski dnevni list The Times.

"Policija je identificirala čovjeka za kojega se sumnja da je mogao otrovati Aleksandra Litvinenka. Navodni ubica, koji nije imenovan, snimljen je kamerama na aerodromu Heathrow, u trenutku kada je avionom stigao u Veliku Britaniju da počini ubisto", piše ovaj dnevni list u svom izdanju od subote.

Scotlan Yard je odbio svaki komentar o ovome.

Prema Timesu, scene su snimljene 1. novembra, na dan kada je Litvinenko počeo da se osjeća loše, kada je čovjek stigao iz Hamburga. On je putovao isti letom kao i Dmitri Kovtun, jedan od poslovnih ljudi s kojim se Litvinenko sastao 1. novembra.

List ga predstavlja kao "visokog čovjeka, impozantnog stasa, tridesetih godina, crne kratke kose, fizičkih crta lica iz centralne Azije". Ovaj čovjek, nastavlja dalje list, stigao je u London s lažnim pasošem Evropske unije i stavio je otrov u šolju za čaj koji je poslužen Litvinenku u sobi na četvrtom katu hotela Millenium u Londonu. Otada je soba zapečaćena.

Zna se da se Litvinenko sastao s trojicom Rusa u baru ovoga hotela, s Kovtunom i njegovim drugom Andrejem Lugovojim i Vjačeslavom Sokolenkom, kojega nije poznavao.

Oleg Gordijevski, bivši špijun KGB-a u Londonu, koji danas živi u Surreyu, na jugoistoku Engleske, objasnio je za Times da je "taj čovjek koristio slovački ili litvanski pasoš. On je napustio zemlju s drugim pasošem Evropske unije".

Gordijevski je izjavio da se Litvinenko sjećao da mu je jedan čovjek, koji se predstavio "Vladislavom" koji mu je mogao pomoći za "unosan ugovor" s jednom firmom moskovske sigurnosti, "pripremio šolju čaja".

Litvinenko je "promislio da je voda u čajniku bila mlaka, ali nakon što je unutra dodat polonij 210 zbog radijacije čaj je bio vruć", rekao je Gordijevski, naglasivši da je s ovim toplim napitkom Litvinenko mogao upasti u klopku.