Svijet
0

Scotland Yard: Bhutto ubijena od siline eksplozije, a ne od metka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska policija je zaključila da je pakistanska opozicijska liderka Benazir Bhutto poginula od siline samoubilačkog bombaškog napada a ne od metka ubojice, javio je New York Times u izdanju od petka.

Scotland Yard, koji istražuje njenu smrt, odbio je komentirati izvještaj. Portparol je saopćio da policijske snage neće raspravljati o nalazima istrage dok se ne objave u javnosti, prenosi Reuters.

Bhutto je ubijena 27. decembra na predizbornom skupu svoje stranke u Rawalpindiju.

Kontroverze su se pojavile oko toga da li je popularnu političarku pogodio metak ili je poginula od povrede na mozgu izazvane eksplozijom bombe, detonirane nakon što je ubica pucao na nju s bliske distance.

Predsjednik Pervez Musharraf pozvao je Scotland Yard da pomogne u istrazi. Anketa koju je proveo Gallup Pakistan ustanovila je kako skoro polovina Pakistanaca vjeruje da su vladine agencije ili političari u savezništvu s Musharrafom bili umješani u ubistvo.

Britanski policijski izvještaj, koji će u petak biti predstavljen pakistanskoj vladi i porodici Bhutto, navodi da je ona poginula nakon eksplozije koju je izazvao bombaš samoubica čiji je udarni talas zahvatio njenu glavu, piše New York Times.

Novine su navele riječi "zvaničnika koji su izvješteni o istrazi", ali nisu identifikovali zemlju iz koje su ti zvaničnici.

Novine također pišu kako su oni izjavili da je istraga ustanovila da je usamljeni napadač, čija je slika bila na prvim fotografijama nakon napada, izazvao eksploziju. Vladini zvaničnici u Pakistanu prvobitno su javili da su bila dva napadača, sudeći po New York Timesu.

Istražitelji su svoje nalaze predočili Musharrafovoj vladi u četvrtak, pišu novine.

Nakon ubistva, vladini zvaničnici tvrdili su da je Bhutto poginula nakon što je udarila glavom od krov vozila, ali mnogi Pakistanci nisu prihvatili takvo objašnjenje.

Times piše da je nejasno kako je Scotland Yard došao do svojih zaključaka. Bhutto je sahranjena bez autopsije a mjesto zločina očišćeno je odmah nakon eksplozije, čime su nestali mogući tragovi.

Izvještaj je objavljen manje od dvije sedmice prije pakistanskih parlamentarnih izbora 18. februara, koji su odgođeni ubistvom Bhutto.

Dok su se hiljade ljudi okupljale kako bi obilježili kraj 40-dnevne žalosti za Bhutto, pakistanske vlasti su objavile "dva značajna hapšenja" u vezi s njenim ubistvom.

Visoki policijski oficir u Rawalpindiju identifikovao je osumnjičene kao Hasnaina i Rifaqata, ali nije pružio nikakve druge detalje. Još dvojica, među kojima je i 15-godišnjak koji je priznao da je djelovao kao podrška bombašu samoubci, uhapšena su prošlog mjeseca.