Svijet
0

Scientolozi u Belgiji kriminalna organizacija?

Sarajevo-x.com
Belgijski tužitelj podnio je zahtjev da se scientološka Crkva, porijeklom iz Sjedinjenih Država, proglasi kriminalističkom organizacijom, a da njeni čelnici u Belgiji budu izvedeni pred zakon. Prema istraživanjima belgijskih službi, ova je religijska skupina na mnogo načina prekrišila zakon.

Tužitelj Jean-Claude Van Espen podnio je sudu u Belgiji zahtjev da se pred lice pravde izvede 12 ljudi, čelnika scientološke Crkve. Prema njegovim navodima, oni su odgovorni za mnogobrojna kriminalna djela kao što su iznuđivanje novca i prevare.

Osim toga, Van Espen traži da sud u Belgiji proglasi scientološku Crkvu kriminalnom organizacijom, prenosi Associated Press.

Tužitelj je dodao da su scientološki uredi u Briselu provodili nedozvoljene i protivzakonite medicinske zahvate, kršili zakon o privatnosti te koristili se nelaglnim poslovnim ugovorima.

Sud bi trebao uskoro donijeti odluku o tome da li će podići optužnicu i pokrenuti sudsku parnicu protiv ove religijske skupine.

Čelnici scientološke Crkve nisu prešutjeli tužiteljeve napade te su se oglasili u medijima, govoreći kako Van Espen želi već odavno da ih uništi.

"Zadnjih deset godina, tužitelj želi da uništi scientološku Crkvu, a za tu svoju zlu namjeru koristi se svim sredstvima - uključujući i medije. Iz nekog razloga želi uništiti našu repuatciju. Zbog toga se ovdje stvorila neprijateljska i netolerantna atmosfera", stoji u saopštenju iz ureda ove Crkve.

Scienološka Crkva je u Belgiji aktivna gotovo tri decenije.