Svijet
0

Schwarzenegger zatražio minimalne plate za državne radnike

FENA
Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger
Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger naložio je da oko 200 tisuća državnih službenika u Kaliforniji ovog mjeseca primi minimalnu federalnu platu jer zakonodavstvo te američke savezne države nije usvojilo budžet.

Direktorica Odjela za kadrovsku upravu Debbie Endsley izdala je naredbu u pismu upućenom državnoj kontroloru koji je prije dvije godine odbacio sličan nalog, a možda će pokušati da to učini i ovaj put, prenijela je agencija Associated Press.

Većini državnih službenika bi, prema toj naredbi, ovog mjeseca bio isplaćen federalni minimum od 7,25 dolara po radnom satu. Menadžeri koji dobivaju platu i nisu plaćeni po radnom satu primili bi po 455 dolara sedmično.

Zakonodavstvo Kalifornije nije poduzelo mjere za pokrivanje 19 milijardi dolara budžetskog deficita države, bez obzira na to što je u četvrtak počela nova fiskalna godina.

Schwarzeneggerova naredba ne pogađa nešto više od 30.000 zaposlenih, uključujući policijske službenike koji patroliraju autocestama Kalifornije, čiji su sindikata nedavno dogovorili nove sporazume s administracijom te savezne američke države.

Tim sporazumima su predviđeni smanjenje plata i penziona reforma koji će donijeti uštedu budžetu Kalifornije.

Schwarzenegger je prije dvije godina izdao sličnu naredbu, ali ona nikada nije stupila na snagu jer je državni kontrolor Kalifornije John Chiang odbio da je provede. Sud je kasnije stao na stranu Schwarzeneggera, ali je žalbeni postupak još u toku.

Zamjenik sekretar za štampu kontrolorske službe Jacob Roper izjavio je da Chiang ponovo ne namjerava izvršiti tu naredbu, djelomično i zbog toga što državni kompjuterizovani sistem za platne spiskove ne može provesti te izmjene.

Roper je kazao da bi Schwarzeneggerova naredba mogla koštati Kaliforniju milijarde dolara jer bi ta mjera kršila zakon o zapošljavanju.