Svijet
0

Schwarzenegger uvodi zdravstveno osiguranje za sve građane

FENA
Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger u utorak je ponovno dospio na naslovnice američkih novina s heretičkim prijedlogom za američke uvjete, posebno za jednog republikanca, po kojem bi zdravstveno osiguranje trebalo dobiti svih 36 miliona stanovnika te savezne države.

Ukupno 6,5 miliona ljudi, odnosno petina stanovništva Kalifornije nema zdravstveno osiguranje, što je daleko više nego i u jednoj drugoj američkoj saveznoj državi. Najmanje jedan milion tih neosiguranih su ilegalni imigranti, rekli su kalifornijski dužnosnici.

Prema Schwarzeneggerovu planu, koji tek treba odobriti Kongres, Kalifornija bi postala četvrta i do sada najveća savezna država koja je pokušala uvesti univerzalno zdravstveno osiguranje svojih građana. Ostale tri su Maine, Vermont i Massachusetts.

Schwarzenegger je na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao kako njegov plan predviđa niz mehanizama za širenje zdravstvenog osiguranja na sve stanovnike, za što bi odgovornost dijelili vlada, poslodavci, osiguravajuće kuće i sami neosigurani građani.

Troškovi plana procijenjeni su na 12 milijardi dolara, a njime je među ostalim predviđeno da liječnici uplaćuju dva, a bolnice četiri posto svojih prihoda za državni zdravstveni program Medi-Cal.

"Svi u Kaliforniji moraju imati zdravstveno osiguranje", rekao je Schwarzenegger, tonom koji je istodobno zvučao i kao prijetnja i kao obećanje, piše u utorak The New York Times.

Ubrzo nakon što je objavljen, njegov je plan izazvao protivljenje onih čiji su se interesi našli ugroženi, uključujući liječnike i njegove kolege republikance u kalifornijskom Kongresu, dok su ga većinski demokrati podržali u dijelu koji se odnosi na zdravstveno osiguranje za svu djecu.

Schwarzenegger, kojeg su američki mediji prekrstili u "guvernatora" (guverner+terminator) prema njegovoj najpopularnijoj filmskoj ulozi, i ranije je više puta iznenadio neočekivanim potezima za republikanskog političara, kao što je vođenje ekološki osviještene politike, a prošle je sedmice i ideološki definirao svoj "treći put", objavivši da će slijediti politiku centra koja će objediniti najbolje elemente republikanske i demokratske politike.

Od 300 miliona stanovinka SAD-a, prema posljednjim podacima njih 42,5 miliona nema zdravstveno osiguranje, unatoč rastu izdvajanja za zdravstvo.

Izdvajanja za zdravstvo u SAD dostigla su gotovo dva triliona dolara u 2005. godini, zahvaljujući rastu troškova za bolničko liječenje, liječničke plaće i lijekove na recept, objavila je u utorak Nacionalna zdravstvena statistička služba.

Za rast troškova najzaslužniji su troškvi bolnica koji su narasli za 8 posto na 611 milijardi dolara i čine 31 posto ukupnih troškova američkog zdravstva u 2005. Liječnici i kliničke službe poskupjeli su za sedam posto, na 421 milijardu dolara, dok su domovi umirovljenika i slične ustanove potrošili 122 milijarde dolara. Za lijekove na recept izdvojeno je 200 milijardi dolara, ili oko 6 posto više nego 2004., navodi se u statističkom izvještaju.