SAD
0

Schwarzenegger spašava Kaliforniju?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakon višenedjeljnih pregovora, guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger postigao je preliminarni dogovor s administracijom o načinima da se prevaziđe finansijska kriza u kojoj se ta savezna država našla.

Budžetski deficit Kalifornije iznosi 26 milijardi dolara, a sporazum - koji bi trebalo da odobre tamošnji zakonodavci - predviđa budžetske uštede od oko petnaest milijardi dolara, ali bez povećanja poreza.

Republikanci se bune zbog takvog plana Schwarzeneggerove administracije, koja je u isto vrijeme naglasila da će, uprkos štednji, u obrazovni sistem Kalifornije i dalje investirati sva ranije predviđena sredstva iz budžeta, javio je u utorak BBC.

Budžetski deficit je uticao na kvalitet javnih usluga, a Kalifornija je početkom ovog mjeseca ostala bez novca za izmirivanje redovnih obaveza, kao što je plaćanje mjesečnih računa za osnovno funkcionisanje državne infrastrukure.

Najnaseljenija savezna država u SAD-u najviše štete trpi usljed pada prihoda od poreza, koji su ove godine znatno smanjeni zbog globalne recesije.