{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarzenegger nije ispunio obećanja

S
29.12.2010. u 09:10
0
1
Schwarzenegger nije ispunio obećanja
0
Schwarzenegger nije ispunio obećanja
Arnold Schwarzenegger (Foto: AP)
Arnold Schwarzenegger, koji poslije sedam godina napušta funkciju guvernera Kalifornije, ovu američku državu ostavlja u potpunom neredu, konfuziji i sa urušenim fiskalnim sistemom, ocjenjuju američki mediji.
Stanje je sada gore nego kada je Schwarzenegger došao na vlast u stilu klasičnog zapadnog heroja, poručujući da će stati u kraj korumpiranim bogatašima, pišu američki mediji koji su uradili retrospektivu onoga što je slavni glumac učinio i šta ostavlja svom nasljedniku demokrati Jerryju Brownu.

Schwarzenegger, takozvani "Guvernator", što je aluzija na serijal njegovih filmova "Terminator", odlazi sa funkcije bez kraja kao u bajci i herojskog odlaska ka zalasku Sunca.

Niko ne zna šta će nekadašnji heroj akcionih filmova uraditi, nakon odlaska sa političke scene - da li će se vratiti u Hollywood ili krenuti u poslovne vode, pišu mediji i konstatuju da je jedino jasno da su veće šanse da nekadašnji mister Universe osvoji nagradu "Oskar" nego da se kandiduje za predsjednika SAD .

Schwarzenegger se može pohvaliti sa vrlo malo uspjeha postignutih na mjestu guvernera. Njegova promocija Kalifornije kao ekološkog lidera SAD bila je veoma važna protivteža politici bivšeg predsjednika Georgea Busha prema globalnom otopljenju.

Međutim, nije ispunio obećanje da će srediti nefunkcionalni kalifornijski politički sistem, kao ni najavu da će tu državu na dugoročnom nivou staviti na čvrste finansijske noge.

Schwarzenegger je vršio dužnosti guvernera toliko loše da su stanovnici Kalifornije za njegovog nasljednika izabrali Browna, koji je njegova sušta suprotnost, jer je skroman, štedljiv, idealista, ali i veoma iskusan političar.

"Ljudi ga i dalje vole, ali Schwarzenegger jednostavno nije uradio ono što je obećao", konstatovao je analitičar Mark DiCamillo.

Brown preuzima dužnost 3. januara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: