Svijet
0

Schwarzenberg i Rupel za odmrzavanje Privremenog sporazuma sa Srbijom

FENA
Ministri vanjskih poslova iz Češke i Slovenije izrazili su u ponedjeljak u Bruxellesu nadu da će Holandija na sastanku šefova diplomacija EU-a dati suglasnost da se Srbiji odmrzne Privremeni sporazum.

"Ne očekujem, nego se nadam" da će sporazum biti odmrznut, izjavio je češki šef diplomacije Karel Schwarzenberg po dolasku na redovni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Za odmrzavanje Privremenog sporazuma, koji pokriva trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zauzeo se i slovenski ministar vanjskih poslova.

"Slovenija je za aktiviranje Sporazuma. Mislim da moramo nastaviti s politikom prema Srbiji koja se pokazala pravilnom i branit ćemo takvo stajalište jer mislimo da Srbija surađuje s Den Haagom", rekao je Rupel, dodajući da je Srbija suradnju s Haškim sudom dokazala hapšenjem Radovana Karadžića, javila je Hina.

EU je krajem aprila potpisala sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i prateći Privremeni sporazum.

Na insistiranje Holandije, odlučeno je da proces ratifikacije SSP-a u zemljama članicama ne može započeti, kao ni primjena Privremenog sporazuma, bez nove odluke Vijeća kojom bi se potvrdila puna suradnja Beograda s Haškim sudom.

Nakon hapšenja Radovana Karadžića krajem jula u Beogradu, većina zemalja članica smatra da Srbiju treba nagraditi odmrzavanjem Privremenog sporazuma, ali Holandija smatra da to još nije dovoljno.

O suradnji Beograda s Haškim sudom ministre će izvijestiti glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn izjavio je da treba poštovati stajalište Holandije, dodajući kako očekuje da će nakon što saslušaju Brammertzovo izvješće, ministri uspjeti "pronaći zajednički jezik" o tom pitanju.