Svijet
6

Schumacher i Deutsche Bank najveći donatori žrtvama tsunamija

NINA
Njemačka televizija ZDF saopštila je danas da je u okviru specijalne humanitarne emisije, koju je emitirala sinoć, prikupljeno blizu 40 miliona eura za žrtve tsunamija koji je opustošio zemlje jugoistočne Azije.

Na kraju emisije "Želimo pomoći" (Wir wollen helfen), njemačka državna televizija, koja se za tu priliku udružila s visokotiražnim listom Bild, potvrdila je da je prikupljeno ukupno 39,4 miliona eura.

Nekoliko sati kasnije, međutim, jedan od voditelja je rekao da su donacije premašile 40 miliona eura.

Kako je prenijela agencija AFP, sedmerostruki prvak Formule 1 Michael Schumacher i Deutsche Bank su bili najdarežljiviji donatori te večeri, na kojoj su sudjelovale mnoge poznate osobe iz svijeta politike, privrede i show biznisa.

Schumacher je poklonio 10 miliona dolara (7,5 milijuna eura), dok je Deutsche Bank dao 10 miliona eura. Ostatak novca dali su gledatelji koji se i dalje pozivaju da uplaćuju svoje doprinose pozivom na poseban telefonski broj.

Tokom jedne druge emisije, organizirane na privatnom TV kanalu SAT 1, prikupljeno je 10,25 miliona eura za nastradale. Nijemci su do sada dali više od 130 miliona eura za žrtve tsunamija.

I sportaši su se priključili toj humanoj akciji. Njemačka nogometna federacija i njemačka nogometna liga namjeravaju uplatiti 1,5 miliona eura, dok će muenchenski Bayern dati 300.000 eura za projekat obnove u Šri Lanki.

Njemačka nogometna reprezentacija će 25. januara odigrati humanitarnu utakmicu protiv reprezentacije igrača Bundeslige, a sav prihod od ulaznica bit će uplaćen u fond za žrtve katastrofe.

Što se tiče njemačkog tenisera Nicolasa Kiefera, on je obećao da će uplatiti po 100 dolara za svaki as koji postigne na mečevima odigranim u prva tri turnira ove sezone u Australiji.