{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schulz želi "Sjedinjene Evropske Države" do 2025. godine

F
7.12.2017. u 16:41
16
31
Schulz želi "Sjedinjene Evropske Države" do 2025. godine
16
Schulz želi "Sjedinjene Evropske Države" do 2025. godine
Čelnik njemačkih Socijaldemokrata Martin Schulz, potencijalni budući partner u vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel, pozvao je u četvrtak na stvaranje "Sjedinjenih Evropskih Država" do 2025.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Schulz je uputio emotivni apel za jedinstvenijom Evropom na federalnom principu na kongresu SPD-a koji bi trebao odlučiti da li će ta stranka lijevog centra ući u pripremne pregovore o formiranju nove koalicijske vlade s Merkel.

"Želim evropski ustavni ugovor koji bi stvorio federalnu Evropu", kazao je Schulz, bivši predsjednik Evropskog parlamenta, predlažući pisanu konvenciju građanskom društvu i građanima.

Ugovor bi potom bio predstavljen svim državama članicama na ratifikaciju, dok oni koji to odbiju automatski napuštaju blok, predložio je Schulz u govoru na kongresu u Berlinu koji je okupio oko 600 delegata.

"On je predložio kao ciljnu godinu 2025., stoljeće nakon što je SPD prvi put progovorio o "Sjedinjenim Evropskim Državama".

Schulz je izjavio da samo jedinstvenija Evropa može da se nosi s izazovima poput borbe protiv klimatskih promjena ili bavljenja masovnim migracijama, prisiljavanja internetskih divova poput Googlea i Facebooka da poštuju građanska prava ili sprečavanja velikih kompanija da izbjegavaju poreze.

"Evropa je naše životno osiguranje. To nam je jedina šansa da držimo priključak za drugim velikim regijama u svijetu", kazao je Schulz.

Također je iznio argumentaciju da bi jačanje EU zaustavilo napredovanje nacionalista s krajnje desnice, pozivajući se na pomake koje su ostvarili u Njemačkoj, kao i u Austriji, Danskoj, Finkoj, Francuskoj i Holandiji.

"Ako ne promjenimo kurs, ako ne ojačamo Evropu na praktične i konkretne načine, onda će te snage pobijediti", upozorio je on.

Ponovio je da bi eurozona trebala imati veća ulaganja i zajedničkog ministra finansija i budžet.

Schulz je izjavio da bi, ukoliko SPD opet završi u vladajućoj koaliciji s Merkel, njemački stav prema Evropi trebao da se odmakne od insistiranja na mjerama štednje koje su zagovarali Merkel i njen bivši ministar finansija Wolfgang Schaeuble.

"Bog zna da Evropska unija ne može priuštiti sebi još četiri godine njemačke politike prema Evropi u stilu Wolfganga Schaeublea", kazao je on, izazivajući aplauz, prenosi AFP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: