|

Schuessel: Tačka na širenje EU poslije prijema Balkana

Schuessel: Tačka na širenje EU poslije prijema Balkana
0
F
FENA
1.8.2006. u 16:10
0
komentara
0

dijeljenja
Schuessel: Tačka na širenje EU poslije prijema Balkana
Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel izjavio je sinoć u Salzburgu da poslije prijema balkanskih država treba "staviti tačku na proces" širenja Evropske unije.
Schuessel je u diskusiji koju su organizirali austrijska državna televizija ORF i društvo "Prijatelji salcburškog festivala kulture" rekao da bi EU trebalo da završi proces proširenja prijemom Balkana.

Prema riječima austrijskog kancelara, koji je u Salzburgu domaćin sastanka premijera jugoistočne Evrope, EU također treba da ponudi "mrežu tijesnog partnerstva" sa zemljama kao što su Turska, Ukrajina i Rusija, ili mediteranske države.

"Između Turske i država Balkana postoji kvalitativna razlika. Zemlje Balkana su uvijek bile dio Evrope. S Turskom, koja je neposredni susjed Centralnoj Aziji, Iraku, Iranu i Siriji, Evropa bi bila integrirana u konflikte koji postoje u tom regionu", objasnio je austrijski kancelar.

[SLIKA]1[/SLIKA]
Wolfgang Schuessel

Schuessel je, međutim, podvukao da Evropa i te kako ima interes da evropeizira Tursku, koja je u oktobru 2005. godine započela dugotrajne pregovore o članstvu s EU.

"Mislim da bi za Tursku ishod moglo biti nešto drugo od članstva u EU, naprimjer tijesna saradnja, koja bi bila korisna za obje strane", rekao je on.

Schuessel je također naglasio da će se u slučaju mogućeg članstva Turske u EU Austrija o tome izjasniti na referendumu.

"Nemoguće je integrirati 10 zemalja s različitom kulturom a da se to ne osjeti. U Evropi ne postoji nikakva egzistencijalna kriza, već jedna faza širenja koja sa sobom donosi interesantne novine", rekao je Schuessel, prenio je Tanjug.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.