{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schuessel: Tačka na širenje EU poslije prijema Balkana

F
1.8.2006. u 16:10
0
0
Schuessel: Tačka na širenje EU poslije prijema Balkana
0
Schuessel: Tačka na širenje EU poslije prijema Balkana
Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel izjavio je sinoć u Salzburgu da poslije prijema balkanskih država treba "staviti tačku na proces" širenja Evropske unije.
Schuessel je u diskusiji koju su organizirali austrijska državna televizija ORF i društvo "Prijatelji salcburškog festivala kulture" rekao da bi EU trebalo da završi proces proširenja prijemom Balkana.

Prema riječima austrijskog kancelara, koji je u Salzburgu domaćin sastanka premijera jugoistočne Evrope, EU također treba da ponudi "mrežu tijesnog partnerstva" sa zemljama kao što su Turska, Ukrajina i Rusija, ili mediteranske države.

"Između Turske i država Balkana postoji kvalitativna razlika. Zemlje Balkana su uvijek bile dio Evrope. S Turskom, koja je neposredni susjed Centralnoj Aziji, Iraku, Iranu i Siriji, Evropa bi bila integrirana u konflikte koji postoje u tom regionu", objasnio je austrijski kancelar.

[SLIKA]1[/SLIKA]
Wolfgang Schuessel

Schuessel je, međutim, podvukao da Evropa i te kako ima interes da evropeizira Tursku, koja je u oktobru 2005. godine započela dugotrajne pregovore o članstvu s EU.

"Mislim da bi za Tursku ishod moglo biti nešto drugo od članstva u EU, naprimjer tijesna saradnja, koja bi bila korisna za obje strane", rekao je on.

Schuessel je također naglasio da će se u slučaju mogućeg članstva Turske u EU Austrija o tome izjasniti na referendumu.

"Nemoguće je integrirati 10 zemalja s različitom kulturom a da se to ne osjeti. U Evropi ne postoji nikakva egzistencijalna kriza, već jedna faza širenja koja sa sobom donosi interesantne novine", rekao je Schuessel, prenio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: