Svijet
0

Schroeder se ponovno ''aktivira'' u SPD-u

FENA
Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder ponovno će se aktivirati u okviru svoje stranke i na desetu godišnjicu pobjede Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) na saveznim izborima održati u septembru govor pred stranačkim predsjedništvom, najavio je u ponedjeljak u Berlinu glavni tajnik SPD-a Hubertus Heil.

Schroeder će govoriti na toj konferenciji 25. septembra, što je, kako primjećuju mediji, tačno godinu dana pred nove savezne izbore.

Pored Schroedera, na skupu će govoriti i brojni umjetnici i stranački šef Kurt Beck, koji u posljednje vrijeme muku muči da održi kurs, popularnost i poziciju, kao i potpredsjednik SPD-a šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier.

U Schroederevom SPD-u, kojem danas ne ide baš glatko ni na istoku ni na zapadu države, računaju s tim da bi se on mogao angažirati u posljednjoj fazi izborne kampanje pred nove savezne izbore, posebno ako bi Steinmeier, nekada njegova ''desna ruka'', bio imenovan za kancelarskog kandidata.

U SPD-u i dalje nema oficijelnih potvrda ko će biti ''izazivač'' kancelarke Angele Merkel na budućim saveznim izborima, ali se, sudeći prema nekim izjavama Becka, mogu uočiti signali da bi on, kao stranački šef, bio spreman to prepustiti nekome drugom.

Vjeruje se da bi to mogao biti Steinmeier koga, sudeći prema anketama, žele i mnogi Nijemaci, prenio je Tanjug.

Prema njemačkom ustavu, koji su 1949. godine ''skrojili'' pobjednici saveznici, Nijemci ne mogu direktno birati kancelara, već se on imenuje u parlamentu.