Svijet
0

Schroeder i Blair o finansijskim problemima EU i ustavu

NINA
Njemački kancelar Gerhard Schroeder i britanski premijer Tony Blair su na sinoćnjem susretu u Berlinu pokušali ublažiti rastući konflikt u vezi s finansijskim poteškoćama Evropske unije, a razgovarali su i o situaciji u Evropi nakon neuspjelih referenduma o evropskom ustavu u Francuskoj i Nizozemskoj.

Oba političara su se, prije susreta, izjasnili za pošten kompromis o finansijskim pitanjima EU-a, međutim premijer Blair nije ostavio dojam da je spreman izići u susret zahtjevima ostalih država-članica EU-a da britanski rabat na plaćanja Uniji bude zamrznut.

Kancelar Schroeder se suprotstavio zahtjevima Londona da budu smanjene evropske subvencije za poljoprivredu, od kojih, prije svega, Francuska ima dosta koristi.

Kancelar je ukazao da je agrarni kompromis, usvojen prije dvije godine, već bio dio sadašnjih pregovora o evropskim finansijskim okvirima do 2013., i naglasio da su «Nijemci ljudi koji se drže zaključenih sporazuma».

Je li u slučaju agrarne potpore moguća neka promjena morat će na današnjem sastanku u Parizu odlučiti francuski predsjednik Jacques Chirac i Tony Blair.

Schroeder i Blair su izjavili da se mora učiniti sve kako bi na summitu šefova država i vlada EU-a, koji počinje u četvrtak u Bruxellesu, bilo nađeno rješenje za financijski spor.

Osvrćući se na neuspjele referendume u Francuskoj i Nizozemskoj o prvom ustavu Unije, Blair je kazao da se sada radi o tome da se «građani Europe izmire s evropskim institucijama».

Tokom sinoćnjeg razgovora bilo je riječi i o pripremama za summit Skupine sedam najrazvijenijih zemalja i Rusije (G8), idućeg mjeseca u Škotskoj.

Blair se prije susreta sa Schroederom sastao i sa šefom Kršćansko-demokratske unije Angelom Merkel, koja je kandidat za kancelara na predstojećim parlamentarnim izborima u Njemačkoj.