Utisci iz Tirane
0

Scholz optimističan: Postoji nova volja da se Evropska unija širi na Zapadni Balkan

SRNA/Klix.ba
Olaf Scholz (Foto: EPA-EFE)
Olaf Scholz (Foto: EPA-EFE)
Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je nakon današnjeg samita u Tirani kako je uočio novo i pozitivnije raspoloženje među članicama EU kada je riječ o proširenju na Zapadni Balkan.
Nakon sastanka, Scholz je izjavio kako brojne države članice Evropske unije žele aktivnije pogurati proces širenja EU na Zapadni Balkan.

"Prilično sam siguran da se uzdigao novi inkluzivni pokret i da je skepticizam koji se formulisao prije nekoliko godina kod nekoliko država članica 'mutirao' u volju da se to aktivno pogura naprijed", rekao je Scholz novinarima.

Jedna od glavnih tema samita u Tirani bio je potencijalni ulazak šest balkanskih zemalja u EU. Osim zajedničkog sastanka, lideri zemalja Zapadnog Balkana održali su i niz bilateralnih susreta kako međusobno tako i sa liderima Evropske unije.

Nakon sastanka saopćena je i zajednička deklaracija zemalja EU i Zapadnog Balkana koja obuhvata odnose između zemalja, rješavanje energetske i ekonomske krize te suzbijanje ruskog i utjecaja drugih sila.

"EU i Zapadni Balkan su posvećeni borbi protiv stranog manipulisanja informacijama i miješanja, uključujući dezinformisanje i ostale hibridne prijetnje koje su prisutne u društvima Zapadnog Balkana i koje žele da ugroze stabilnost regiona, njegove demokratske procese i njegovu evropsku perspektivu. U vezi s tim ćemo nastaviti da jačamo saradnju na razvoju otpornosti podsticanjem medijskog profesionalizma i medijske pismenosti, kao i povećavanjem uticaja svoje strateške komunikacije o odnosima između EU i Zapadnog Balkana, a naročito o procesu proširenja", stoji u deklaraciji zemalja koja je usvojena na samitu u Tirani.