Na simboličnom nivou
184

Schmidt čestim sastancima sa zvaničnicima Hrvatske uporno ponižava BiH

S. M.
Christian Schmidt (Foto: I. L./Klix.ba)
Christian Schmidt (Foto: I. L./Klix.ba)
Visoki predstavnik Christian Schmidt do sad se nebrojeno puta sastao sa zvaničnicima Republike Hrvatske, a čime je u konačnici degradirao poziciju zemlje čije interese navodno štiti. Današnji sastanak s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem samo je još jedna potvrda takvog zaključka.

Teško bi bilo nabrojati sve sastanke koje je Schmidt imao sa premijerom, šefom diplomatije i drugim zvaničnicima Hrvatske s kojima se sastao više puta nego sa zvaničnicima zemlje u kojoj žive građani o čijim životima OHR odlučuje.

Istina, potpuno je jasno da u političkoj stvarnosti zvaničnici Hrvatske i Srbije imaju značaja, a nekad i presudan utjecaj na dobar dio srpskih i hrvatskih zvaničnika u Bosni i Hercegovini. Samim tim komunikacija visokog predstavnika tajna ili javna je povremeno nužna, ali u mjeri u kojoj joj svjedočimo, naročito sa zvaničnicima Hrvatske, postaje degradirajuća za državu čiji suverenitet navodno želi očuvati. Također, to otvara sumnju da Schmidt sa hrvatskim zvaničnicima razgovara i dogovara unutrašnja pitanja BiH, a takvo nešto ne bi smjelo biti u hrvatskim rukama.

S jedne strane Schmidt degradira one koji u ovom trenutku predstavljaju najjaču hrvatsku stranku u BiH, odnosno Hrvatsku demokratsku zajednicu, jer je očito da ono što ne može riješiti s Čovićem, Schmidt pokušava "završiti" posredno preko Plenkovića. Time pokazuje da predsjednik HDZ BiH ne vodi samostalnu politiku već da se ona kreira u Zagrebu.

U ovom trenutku sastanak bi mogli protumačiti na način da Schmidt nije u stanju uvjeriti Čovića da su tehničke izmjene Izbornog zakona koje OHR želi nametnuti ispravna stvar. Podsjećamo, Čović je javno kritikovao ideju da Schmidt nametne tehničke izmjene.

Najgore od svega, Schmidt stalnim javnim sastancima sa zvaničnicima susjednih zemalja pod krinkom svega i svačega pokazuje nepoštovanje prema bosanskom političkom faktoru i državi Bosni i Hercegovini u čije ime pregovora sa njenim susjedima.

Ne samo da je Schmidt supstituirao potpis Refika Lende već danas na simboličnom nivou, a nekad i praktičnom, supstituira glas svih onih zvaničnika BiH koji na prvom mjestu imaju proklamovani cilj opstanak Bosne i Hercegovine. Dijelom je to krivica i onih koji na to pristaju bez trunke upućene kritike.

U takvoj vizuri Plenković je konačna instanca hrvatske politike u BiH, Aleksandar Vučić srpske, a Schmidt probosanske kojoj mjeru i sadržaj određuje on sam.