Svijet
0

Schengen proširen i na zračne luke novih zemalja članica

FENA
Šengenski prostor bez unutarnjih graničnih kontrola proširio se u nedjelju na zračne luke u devet novih zemalja članica, nakon što su u decembru prošle godine ukinute kontrole na kopnenim granicama i na moru.

Od ponoći sa subote na nedjelju, šengenske odredbe počele su se primjenjivati i u zračnim lukama Estonije, Češke, Litve, Mađarske, Latvije, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije, iz kojih će se zrakoplovom moći putovati u dosadašnje članice Schengena bez graničnih formalnosti. Granične kontrole na kopnu i na moru ukinute su 21. decembra prošle godine, a zračne luke su ostavljene za kasnije jer nisu na vrijeme obavljene potrebne prilagodbe.

Sve zračne luke u novim zemljama članicama Schengena morale su obaviti potrebne prilagodbe, odnosno fizičko odvajanje putnika koji putuju unutar Schengenskog prostora od onih koji putuju izvan toga prostora.

Mnoge zračne luke tu su prigodu iskoristile kako bi proširile i modernizirale svoje putničke terminale, javila je Hina.

Šengenski prostor sada čine 22 zemlje članice EU-a te Norveška i Island.

Britanija i Irska jedine su od starih 15 zemalja članica koje nisu dio Schengena.

Izvan Schengena još ostaje Cipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 1. januara ove godine.

Šengenskim sporazumom, potpisanim 1985., stvoren je savez među određenim državama Evropske unije (Belgija, Francuska, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka), koje su uklonile sve granične kontrole na kopnu, moru i u zrakoplovnim lukama kako bi pospješile slobodu kretanja ljudi i ostvarile zajedničku viznu politiku. Postupno su se u schengenski prostor uključivale i ostale članice EU-a te Island i Norveška, a Sporazum je postao sastavnim dijelom Ugovora o EU.