Svijet
0

Scheffer: Zbog Kosova euroatlantske integracije mogu biti odgođene

FENA
Foto: AP; Jaap de Hoop Scheffer.
Foto: AP; Jaap de Hoop Scheffer.
Euroatlantske integracije na Balkanu mogle bi biti odgođene ako status Kosova ostane neriješen, ocijenio je u četvrtak uvečer u Ohridu generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Generalni sekretar Scheffer govorio je na neformalnoj radnoj večeri ministara i šefova delegacija kojom je označen početak Sigurnosnog foruma Vijeća euroatlantskog partnerstva (EAPC).

Scheffer, koji će danas zvanično otvoriti dvodnevni forum, ponovio je podršku NATO-a planu izaslanika Ujedinjenih naroda za Kosovo Marttija Ahtisaarija, prenijela je makedonska novinska agencija MIA.

Situacija na Kosovu i u Afganistanu u centru je pažnje na skupu na kome sudjeluju ministri i drugi visoki dužnosnici 26 zemalja članica NATO-a, kao i 23 ministra odbrane i vanjskih poslova zemalja članica Alijansinog programa Partnerstvo za mir (PfP).

Scheffer će u petak otići na Kosovo. On je situaciju u regiji kao i u cjelini ocijenio pozitivnom i ukazao da je ekstremizam gotovo u svim njegovim dijelovima stavljen na marginu političkog života.

Generalni sekretar NATO-a je također kazao da je neophodno ojačati vladavinu zakona, izgraditi dobrosusjedske odnose i potaknuti ekonomski razvoj u regiji.

Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski u pozdravnom govoru učesnicima skupa poručio je da situacija na Kosovu i u Afganistanu, kao i pitanje sigurnosti u energetskom sektoru, predstavljaju izazov ne samo za članice i partnere NATO već i za cijeli svijet.

Crvenkovski je kazao i da je Kosovo pitanje direktno povezano sa stabilnošću na Balkanu i brzinom euroatlantskih integracija zemalja u regiji.

Makedonski predsjednik je također istaknuo da je njegova zemlja prvi put domaćin ovako važnog skupa država članica NATO-a i PfP-a.

"Ovom prilikom želimo pokazati da se Makedonija, zajedno s druge dvije države potpisnice Jadranske povelje, Albanijom i Hrvatskom, posljednjih nekoliko godina transformirala u ozbiljnoga, kredibilnog NATO-ova partnera, koji je u potpunosti spreman odgovoriti na sve obaveze i odgovornosti koje proističu iz statusa članice", rekao je Crvenkovski.