Svijet
0

Scheffer: U NATO-u nema zamora od proširenja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rasprava o proširenju NATO-a na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u Bruxellesu pokazala je da među članicama nema zamora od proširenja Saveza, izjavio je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

"Ovo nije bio sastanak na kojem se donose odluke, ali su ministri imali prilike razgovarati o tome kako napreduje proces proširenja u sklopu priprema za samit u Bukureštu, ali atmosfera na raspravi je pokazala da u NATO-u nema zamora od proširenja i nadam se da će na samitu NATO-ova obitelj narasti", rekao je Scheffer nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova 26 zemalja članica.

Prema riječima slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, sve zemlje članice zauzimaju se za to da Hrvatska, Makedonija i Albanija dobiju pozivnice. Jedino je upitna Makedonija zbog spora s Grčkom oko imena.

Prema diplomatskim izvorima, niko u raspravi nije dovodio u vezu Albaniju i Makedoniju, dok je ranije jedan od scenarija navodno bio da se i Albanija izostavi ako pozivnica bude uskraćena Makedoniji.

Scheffer je izjavio kako se nada da bi spor oko imena Makedonija mogao biti riješen do samita u Bukureštu, od 2. do 4. aprila, kada će čelnici Saveza donijeti odluku koga će pozvati u članstvo.

Osim o proširenju Saveza, ministri su razgovarali i o jačanju saradnje s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, koje su uključene u NATO-ov program Partnerstvo za mir.

Također je bilo riječi o NATO-ovim operacijama na Kosovu i u Afganistanu.