{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Scheffer smatra da je ishod samita NATO-a nepredvidiv

F
FENA
31.3.2008. u 21:03
0
0
Scheffer smatra da je ishod samita NATO-a nepredvidiv
0
Scheffer smatra da je ishod samita NATO-a nepredvidiv
Foto: DDP/AFP
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je u ponedjeljak da je nepredvidiv ishod samita Alijanse koji počinje u srijedu u Bukureštu zbog spornih tema kakve su status Ukrajine i Gruzije i priključenje Makedonije.
Kijev i Tbilissi, angažirani u "intenzivnom dijalogu" s NATO-om, traže da pređu u sljedeću etapu, a to je "Akcioni plan priključenja-MAP", čemu se Rusija protivi.

SAD, Kanada, baltičke zemlje i većina bivših država satelita SSSR-a podržavaju aspiracije ukrajinskih i gruzijskih lidera.

U drugom taboru je Njemačka, Francuska, zemlje Beneluxa, Španija, Grčka, Mađarska, Italija i Norveška koje ističu da ove zemlje nisu zrele za ulazak u NATO.

Turska i Velika Britanija zagovaraju neko prelazno rješenje, ističu diplomati.

Ako, kao glavni sekretar ne želi da učestvuje u prepirci, Scheffer je ipak ocijenio da bi ishod diskusija trebalo da bude taj da "vrata NATO-a ostaju otvorena evropskim i demokratskim zemljama koje ispunjavaju kriterije za priljučenje".

"Što god da se dogodi, zemlje NATO-a će se zaštiti od toga da neka treća zemlja ima pravo na veto kad su njihove odluke u pitanju", kazao je generalni sekretar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: