{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Scheffer pozvao na jaču saradnju EU-a i NATO-a

F
16.3.2008. u 11:03
0
0
Scheffer pozvao na jaču saradnju EU-a i NATO-a
0
Scheffer pozvao na jaču saradnju EU-a i NATO-a
Foto: AFP/File
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozvao je na široku saradnju NATO-a i Evropske unije kako bi se djelotvornije koristili skupi odbrambeni resursi.
De Hoop Scheffer svoj je poziv uputio dok Francuska priprema moguće korake za povratak u vojne strukture NATO-a koje je napustila šezdesetih godina prošlog stoljeća.

On je na konferenciji o sigurnosti u Bruxellesu rekao kako je ključno da NATO i EU imaju jednak pristup vojskama njihovih zemalja članica, od kojih više od 20 pripada objema organizacijama.

Evropaka unija s NATO-om ima sporazum poznat kao "Berlin plus" prema kojem može u slučaju potrebe zatražiti resurse NATO-a. No saradnja između dvije organizacije u praksi je onemogućena sporom između članice NATO-a Turske i Kipra koji nije član NATO-a.

Zapadne vojske, koje sudjeluju u sve više multinacionalnih sigurnosnih misija po svijetu, sve se više žale na nedostatak ključne opreme, poput transportnih helikoptera i aviona.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prošle godine je najavio da je Francuska spremna ponovno se pridružiti NATO-ovoj vojnoj zapovjednoj strukturi iz koje se general Charles de Gaulle naglo povukao 1966. godine.

Izgledi da jedna od velikih sila EU-a preuzme veću ulogu u NATO-u oživili su perspektivu uspostave boljih veza između dvije glavne organizacije zapadnih zemalja, ali Pariz, prenosi Hina, još nije jasno iznio uvjete za takvu promjenu.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: