NATO
0

Scheffer osudio teroristički napad u Pakistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer oštro je osudio teroristički napad na hotel u Islamabadu u Pakistanu, u kome je poginulo 53 ljudi, a oko 270 povrijeđeno. "Ovaj groteskni napad, koji je izazvao ogroman gubitak života i veliku patnju, nema nikakvo opravdanje", rekao je generalni sekretar Sheffer.

Scheffer je dodao da NATO "ostaje privržen saradnji s Pakistanom, uključujući novu vladu, u borbi protiv zajedničke prijetnje nasilnog ekstremizma", javile su agencije.

U samoubilačkom bombaškom napadu na najluksuzniji hotel u Islamabadu, koji uglavnom posjećuju stranci i pripadnici pakistanske elite, ubijen je i češki ambasador u Pakistanu Ivo Zdarek.

Vjeruje se da je u kamionu, kojim je izvršen napad, bila najmanje tona eksploziva i policija je upozorila da bi hotel mogao da se uruši.

Strahuje se da će ovaj teroristički napad, nezapamćenih razmjera u historiji Islamabada, ugroziti stabilnost zemlje na jugu Azije usljed rastućeg islamskog ekstremizma.

Pakistanska vojska je usred opsežnih operacija protiv talibana i pripadnika međunarodne terorističke mreže Al-Qaide u oblastima duž granice sa Afganistanom

U tim područjima je i američka vojska pojačala napade na uporišta ekstremista koji izvode napade ka Afganistanu.