Svijet
0

Scheffer odbacio Gatesovu zabrinutost za Afganistan

FENA
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u četvrtak je odbacio zabrinutosti koje je izložio američki ministar odbrane Robert Gates da su samo neke zemlje u alijanssi spremne da se bore.

Gates je u srijedu poručio američkom kongresnom komitetu kako strahuje od "dvoslojne alijanse u kojoj su neki saveznici voljni da se bore i ginu kako bi zaštitili sigurnost ljudi i drugi koji to nisu".

"U Afganistanu nas je 26. Mi smo i na Kosovu", izjavio je De Hoop Scheffer o dvije najveće mirovne misije NATO-a, javio je Reuters.

On je priznao da, poput Gatesa, uviđa potrebu za većim brojem NATO-ovih snaga da se suprotstave talibanskoj pobuni, ali je ponovio raniji apel američkom ministru odbrane da takve zashtjeve upućuje u kontaktima iza zatvorenih vrata s drugim zvaničnicima alijanse.

"Mi obično takve stvari ne objavljujemo u javnosti", kazao je.

Snage ISAF-a pod vodstvom NATO-a broje oko 43.000 vojnika u Afganistanu. Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Poljska i ostale saveznice nisu uspjele uvjeriti zemlje poput Njemačke i Francuske da pošalju borbene trupe na jug zemlje, gdje su borbe najžešće.