{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Scheffer: Konsenzus o Ukrajini u decembru

F
FENA
17.6.2008. u 18:27
0
0
Scheffer: Konsenzus o Ukrajini u decembru
0
Scheffer: Konsenzus o Ukrajini u decembru
Foto: Reuters
Generalni sekretar NATO snaga Jaap de Hoop Scheffer obećao je u utorak u Kijevu da će raditi na postizanju konsenzusa među 26 zemalja članica NATO-a kako bi Ukrajina u decembru dobila status zvaničnog kandidata za priključenje ovom vojnom savezu.
"Učinit ću sve što je u mojoj moći da postignem konsenzus", rekao je De Hoop Scheffer na pitanje novinara da li Ukrajina ima šanse da dobije u decembru status za pristupanje Akcionom planu u cilju priključenja NATO-u.

"Ja ne prodajem mašine za kafu, nažalost ne mogu ništa garantirati", dodao je on.

Zemlje NATO-a obavezale su se u aprilu, na samitu u Bukureštu, da će dozvoliti priključenje Ukrajine i Gruzije u svoje redove, ali se one tada nisu uspjele dogovoriti o načinu pristupanja MAP-u (Membreship Action Plan).

Situacija u Ukrajini i Gruziji ponovo će biti razmotrena u decembru, na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a.

Na pitanje o mogućim pritiscima Rusije do decembra protiv priključenja Ukrajine MAP-u, De Hoop Scheffer je odgovorio: "Pošteno rečeno, ne mislim."

Oko 200 do 300 policajaca za održavanje reda raspoređeno je ispred zgrade u kojoj se održavala konferencija za štampu, jer su se vani održavae demonstracije protiv NATO-a, uz povike demonstranata "NATO napolje".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: