Svijet
0

Scheffer: KFOR će ostati na osnovu rezolucije 1244

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar NATO Jaap de Hoop Schefer izjavio je danas u Bruxellesu, po okončanju ministarskog sastanka šefova diplomatije Alijanse, da će KFOR ostati nepristrasan na Kosovu i da će imati mandat UN-a na osnovu rezolucije Vijeća sigurnosti 1244.

Schefer se založio i za odvajanje procesa rješavanja statusa Kosova i uloge KFOR-a na terenu, ističući da je uloga NATO-a da zaštiti "i većinu i manjinu na Kosovu".

KFOR će ostati na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244, ali bi po Shefferu bilo "špekuliranje" tvrditi u kakvom će se političkom ili statusnom okruženju on naći.

"Strane se ne slažu oko statusa i šanse da se dogovore veoma su male", izjavio je Scheffer.

On je istakao i da su na današnjem sastanku Vijeća NATO -Rusija iznijeti oprečni stavovi o Kosovu.

Između ostalog, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je - odgovarajući na pitanje o separatističkim gruzijskim republikama Južnoj Osetiji i Abhaziji - izjavio da bi nezavisnost Kosova dovela do presedana za druge regije u svijetu, dok je Scheffer naglasio da je "NATO privržen teritorijalnom integritetu Gruzije".

Današnji sastanak ministara NATO-a o Kosovu je trajao čitav sat duže od predviđenog, a izvori u Alijansi tvrde da je bilo razlika u stavovima o tome kako bi se reagiralo u slučaju da Priština jednostrano proglasi nezavisnost.

Ministri također u svom završnom saopćenju nisu spomenuli plan Marttija Ahtisaarija iako je taj plan ranije bio podržan na sastanku ministara odbrane u junu.