Svijet
0

Scheffer izložio plan rotacije međunarodnih trupa u Afganistanu

FENA
Generalni sekretar NATO-a Japp de Hoop Scheffer govorio je u srijedu o ideji da se u Afganistanu uspostavi dugoročni plan rotacije međunarodnih trupa u najopasnijim zonama, što se može prevesti kao "solidarnost" među saveznicima.

"Ako se razmotri neophodnost političke, vojne i financijske solidarnosti u Afganistanu, mislim da će, u jednom trenutku, morati da se poveća rotacija" u toj zemlji, izjavio je Scheffer holandskim novinarima, prije početka neformalnog skupa ministara odbrane NATO-a u Noordwijku, u Holandiji.

Holandija se angažirala u teškim razgovorima o ponovnom uvođenju mandata za njenih 1.500 vojnika koji su od augusta 2006. godine angažirani na jugu Afganistana.

Ovaj plan o rotaciji "nije plan za blisku budućnost, govorimo o dugoročnom periodu", naglasio je on.

Jedan zvaničnik NATO-a je objasnio da bi rotirajući plan omogućio članicama NATO-a da "popusti vojni i politički pritisak koji se na njih vrši".

Otkako su Međunarodne snage za potporu sigurnosti (ISAF)predvođene NATO-om preuzele 2006. godine odgovornost u južnim i istočnim afganistanskim sektorima, izbila je polemika o pravednoj raspodjeli rizika među saveznicama.