Svijet
0

Scheffer brani savezničke vojnike koje kritikuju SAD

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jaap de Hoop Scheffer branio je u srijedu savezničke vojnike, uglavnom britanske, holandske i kanadske, angažirane na jugu Afganistana, od kritika koje je uputio američki sekretar odbrane Robert Gates.

"Ja imam najveće poštovanje za ono što saveznici čine u NATO-u, na sjeveru, istoku i jugu Afganistana, a možda posebno za ono što rade na jugu", rekao je Hoop Scheffer.

"Sve zemlje angažirane na jugu zemlje, gdje je najteže, obavljaju izvrstan posao", insistirao je on.

U intervjuu Los Angeles Timesu, objavljenom u srijedu, Gates je izrazio "zabrinutost" zbog raspoređivanja na jugu Afganistana vojnih saveznika koji, prema njemu "nisu dovoljno obučeni", kao i vezano za "vojne kontingente koji ne znaju voditi operacije protiv ustanka".

"Većina evropskih snaga, snage NATO-a, nisu obučene za operacije protiv otrpora", rekao je Gates, naglasivši da su te snage radije za klasične operacije, kao u vrijeme hladnog rata.

On je, međutim, zauzvrat dao primjer "napretka" koje su postigle američke trupe na istoku Afganistana.

"NATO, naravno, stalno raspravlja o Afganistanu.., ali ne u tako specifičnom smislu koji vi navodite", rekao je Scheffer.

Jedan diplomat NATO-a je izjavio da su Gatesove kritike iznenadile Bruxelles.

Kada je Scheffer u utorak telefonom razgovarao s Gatesom, kako bi mu zahvalio na slanje 3.200 marinaca u Afganistan, "ton razgovora je bio dobar", rekao je on.

"Obojica su se sloižila da primjer dodatnih američih snage treba da slijede i ostale zemlje NATO-a", podsjetio je ovaj diplomat.