Svijet
0

Scheffer: Balkan i Afganistan glavni izazovi za NATO

NINA
Glavni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je sinoć u švedskom gradu Areu da su trenutno glavni sigurnosni izazovi za tu organizaciju Balkan i Afganistan, a odmah iza njih regije Kavkaza i Središnje Azije.

Scheffer je to izjavio na radnoj večeri uoči prvog sigurnosnog foruma Euroatlantskog vijeća za partnerstvo NATO-a koji počinje danas u Areu.

U obraćanju ministrima vanjskih poslova pojedinih zemalja članica NATO-a, odnosno Partnerstva za mir, kao i visokih vladinih dužnosnika i predstavnika civilnog društva te nevladinih organizacija i medija, Sheffer je podsjetio kako je ovo prvi put da Euroatlantsko vijeće održava sigurnosni forum, istaknuvši da se radi o "novom eksperimentu koji bi trebao proširiti i ojačati dijalog".

"Jedan od izazova za sve nas, s kojim smo suočeni više od deset godina,jeste Balkan", naglasio je Scheffer.

U tom kontekstu, govoreći o očekivanjima dvodnevnog sastanka u Areu, Scheffer je kazao da će sudionici sigurnosnog foruma posebno razgovarati o Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim riječima, posljednji znaci u toj pokrajini su ohrabrujući. Scheffer je tu konstataciju potkrijepio "opreznim obnavljanjem dijaloga između Beograda i Prištine i mirnom reakcijom na haašku optužnicu protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja".

"Ostalo je, međutim, još mnogo toga da se uradi da bi se dostigli standardi prije nego što započnu razgovori o konačnom statusu Kosova", kazao je Scheffer te dodao da će tokom tog kritičnog razdoblja KFOR sačuvati svoju operativnu sposobnost.