Iznos od 130 milijardi eura
0

Schaueble: Paket pomoći Grčkoj tokom ove sedmice

FENA
Wolfgang Schaueble
Wolfgang Schaueble
Njemački ministar finansija Wolfgang Schaueble izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da će drugi paket pomoći Grčkoj u iznosu od 130 milijardi eura biti odobren ove sedmice nakon što se riješe još neke formalnosti.

"Moramo obaviti još neke formalnosti, ali više nema nikakvih dvojbi i tokom ove sedmice sasvim sigurno drugi program za Grčku bit će potpisan", rekao je Schaueble dolazeći na sastanak ministara finansija 17 zemalja članica eurozone.

Nakon uspješno provedenog restrukturiranja grčkog duga kada su privatni vjerovnici, banke, investicijski i mirovinski fondovi pristali na brisanje svojih potraživanja od 107 milijardi eura, stekli su se uvjeti za odobravanje drugog paketa pomoći Grčkoj u iznosu od 130 milijardi eura, prenijela je Hina.

Schaueble je rekao da nema mjesta za usporedbu Grčke i Španije, koja će ove godine imati deficit od 5,8 posto, što je znatno više od planiranih 4,8 posto.

"Španija je napravila veliki napredak, što su potvrdila i finansijska tržišta, koja su znatno snizila kamate na španske dugove. Pred nama je još uvijek zahtjevan put, ali razvoj događaja posljednjih sedmica i mjeseci pokazuje da smo na pravom putu i da njime moramo nastaviti", rekao je Schaueble.

Španija će biti jedna od glavnih tema sastanka euroskupine, koju čine ministri finansija eurozone. Prije sastanka održat će se bilateralni razgovori između Schaueblea i njegova španskog kolege Luisa de Guindosa.