Svijet
0

SCG: Suspenzija pregovora ili Mladić u Haagu do 15. decembra

FENA
Pregovori Srbije i Crne Gore i Evropske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji su započeli u ponedjeljak, mogli bi idućega mjeseca biti suspendirani ako Vlada Srbije do 15. prosinca ne izruči odbjeglog haaškog optuženika Ratka Mladića Haaškom sudu, piše beogradski dnevnik "Danas" od utorka.

Pregovori SCG i EU počeli su u ponedjeljak u Beogradu, a pregovarač EU, direktor Uprave za zapadni Balkan Evropske komisije Reinhard Priebe najavio je njihov nastavak za prosinac.

Pozivajući se na izvore bliske pregovaračkim timovima SCG, list tvrdi da je određeno da će prijelazno razdoblje za ispunjavanje obaveza previđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju trajati najviše deset godina, a počet će se računati od 1. januara 2007. godine.

Pregovarački tim SCG, kako navodi list, očekivao je da će pregovori o Sporazumu trajati šest mjeseci, ali je EU za pregovore odredila godinu dana. Također, Evropska komisija odredila je deset godina za prelazno razdoblje, umjesto pet ili šest, kako su priželjkivali predstavnici Srbije, kako bi 2012. godine ušli u Evropsku uniju.

Prvi službeni krug pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji počeo je u ponedjeljak, kad je bilo govora o preambuli Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno o "nekim terminima iz Sporazuma i općim načelima, kao i o djelovima koji se odnose na svradnju EU i SCG".

U pregovorima, u kojima tim SCG vodi ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković, sudjelovali su i šefovi pregovaračkih timova vlada Srbije i Crne Gore, Miroljub Labus i Gordana Đurović.

Reinhard Priebe u utorak nastavlja razgovore u Beogradu, te će u okviru Unaprijeđenog stalnog dijaloga s dužnosnicima SCG razgovarati o saradnji s Haaškim sudom i položaju manjina u SCG.