{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sazvana statusna konferencija uoči suđenja Karadžiću

F
20.10.2008. u 16:26
0
3
Sazvana statusna konferencija uoči suđenja Karadžiću
0
Sazvana statusna konferencija uoči suđenja Karadžiću
Sudac Iain Bonomy sazvao je još jednu statusnu konferenciju uoči početka suđenja Radovanu Karadžiću, i to za 28. oktobra, javio je BIRN - Justice Report.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Karadžić se posljednji put pojavio pred sudom 17. septembra, kada još nije bila završena dopunjena optužnica protiv njega.

Tužilaštvo je 22. septembra predalo izmijenjenu optužnicu kojom se Karadžić u dvije tačke tereti za genocid, i to u 10 općina, plus Srebrenica, te mu se na teret stavlja i udruženi zločinački poduhvat.

Istovremeno, na teret mu se stavlja ono što je tokom rata počinjeno u 27 općina.

Karadžić je optužen i za “teror, nezakonite napade na civile i ubistva” u Sarajevu počinjene u toku “kampanje granatiranja i snajperisanja”.

Prvu optužnicu protiv Radovana Karadžića, zajedno s Ratkom Mladićem, koja je imala 36 tačaka, podigao je tužilac Richard Goldstone u julu, te je potom dopunio u novembru 1995. godine. Nakon toga, u aprilu 2000. godine tužiteljica Carla del Ponte je ove dvije optužnice spojila u jednu, koja je imala 11 tačaka, i odvojila optužnice protiv bivšeg vojnog i civilnog vođe bosanskih Srba.

Karadžić se još uvijek nije izjasnio o navodima nove optužnice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: