Svijet
0

Saznajte koje zemlje najbolje prihvataju doseljenike

Klix.ba
Ukoliko ste se nekada pitali u kojoj zemlji biste se najbolje snašli kada biste otišli iz rodne, gdje biste se najprije uklopili s lokalnim stanovništvom i gdje bi vam odgovarala klima - magazin Forbes je našao odgovor. Sačinjena je lista najprijateljskijih zemalja u 2012. godini.
  1. Kajmanska Ostrva su raj za doseljenike. Tamo nema dohotka ili poreza na plaću, sunčano je tokom cijele godine i gotovo da nema kriminala. Većina onih koji dođu kratko na Kajmanska Ostrva odluče da se vrate i ostanu tu.

  2. Australija je zemlja koja rado prihvata doseljenike i omogućava im da se lako i jednostavno prilagode. Klima je veoma povoljna, a svim doseljenicima je olakšana socijalna integracija zahvaljujući ljubaznosti Australaca.

  3. Za svoju novu domovinu mnogi biraju i Veliku Britaniju, uprkos lošim ekonomskim predviđanjima. Većina doseljenika se brzo integriše u lokalnu zajednicu.

  4. Kanada je zemlja u kojoj je najbolje odgajati djecu, pokazala su istraživanja, ali je isto tako i zemlja koja doseljenicima omogućava da se brzo priviknu na novi način života i uklope u zajednicu.

  5. Među zemljama koje su najpovoljnije za doseljenike je i Novi Zeland. Doseljenici imaju mogućnost brzog pronalaska posla, upoznavanja kulture, sklapanja prijateljstva i inregrisanja u društvenu zajednicu.

  1. Uprkos ekonomskoj krizi, Španija postaje novi dom brojnim ljudima koji se trude da savladaju jezik, koji je jedan od ključnih faktora integracije.

  2. Jedna od obećanih zemalja je, naravno, i Amerika. Prema istraživanju, 63 posto doseljenika je istaklo kako im se životni standard poboljšao otkako su stigli u SAD. Njih 47 posto je istaklo da su lako sklapali prijateljstva, a 74 posto doseljenika je istaklo da zauvijek žele ostati u SAD-u.

  3. Bermudi imaju blagu klimu, dobar životni standard i prijateljski nastrojene mještane. Ipak, raj su za bogatije doseljenike.

  4. Zbog dobre zdravstvene zaštite, blage klime, jednostavnosti i lake integracije Južna Afrika je zasluženo ušla među prvih deset zemalja koje doseljenici jednostavno prihvataju kao svoj novi dom.

  5. Malezija se našla na listi zbog dobrog kvaliteta života, iako je doseljenicima teže integrisati se, ponajprije zbog jezične barijere.

Na Forbesovoj listi najprijateljskijih zemalja u 2012. godini su još i Meksiko, Njemačka, Bahrein, Kina te Singapur.