Unutrašnji problemi
0

Savjetnik Zelenskog: Iran do sada nije isporučio nove dronove i balističke rakete Rusiji

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran do sada nije isporučio balističke rakete Rusiji i možda to neće učiniti, kao rezultat diplomatskog pritiska i iranskih unutrašnjih političkih previranja, rekao je viši savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Mihail Podoljak je također rekao za The Guardian da je ruskim snagama nestalo iranskih dronova iz prve narudžbe i da imaju dovoljno sopstvenih krstarećih raketa u zalihama za još "dva ili tri" masovna udara na Ukrajinu.

Rusija je nastojala da dopuni svoj arsenal kupovinom iranskih projektila. Sekretar Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev posjetio je Teheran u novembru i navodno je imao projektile na svojoj listi za kupovinu.

Ali Podoljak je rekao da dogovor još nije prošao.

"Iran se našao pod ogromnim diplomatskim pritiskom, a protesti su također povećali pritisak na vladu", rekao je on.

"Vlada počinje da gubi kontrolu nad iranskim društvom i njihovi unutrašnji problemi rastu. Zato jednostavno nemaju vremena da se bave Rusijom. To im nije prioritet", dodao je.

Zapadni zvaničnici su se u velikoj mjeri složili sa Podoljakovim primjedbama, ističući da je Rusija potrošila svoje zalihe bespilotnih letjelica iranske proizvodnje u periodu od dva mjeseca, uglavnom u talasima napada usmjerenih na energetsku mrežu Ukrajine.

Jedan zapadni zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je u utorak da je Rusiji "nestalo" iranskih dronova prije dvije do tri nedjelje i da "očekuje ponovno snabdijevanje" dok se pregovori o raketama nastavljaju.

Iran je prvobitno isporučio do 2.400 svojih dronova koji su korišteni u smrtonosnim napadima na gradove kao što su Kijev i Zaporožje. Njihove zalihe su skoro iscrpljene rekao je Podoljak, dodavši da je "koliko znamo" Iran prenio tehnologiju u Rusiju, pa je na Moskvi da napravi još.