Australija
7

Savjetnik pape Franje suočava se s višestrukim optužbama za seksualno zlostavljanje

Klix.ba
George Pell (Foto: EPA)
George Pell (Foto: EPA)
Kardinal George Pell, najviši australski katolički dužnosnik i treći rangirani dužnosnik u Vatikanu, suočava se s višestrukim optužbama za seksualno zlostavljanje.

Tužbe koje su podnesene na sudu u Melbourneu dostavljene su Pellovim pravnim zastupnicima. Sud će ih razmatrati 18. jula.

"Kardinal Pell suočava se s višestrukim optužbama i postoji više podnosilaca tužbe. Sve optužbe se odnose na seksualno zlostavljanje", rekao je zamjenik policijskog komesara Shane Patton.

U saopćenju koje je objavila katolička nadbiskupija Sydneyja, 90 minuta nakon što su objavljene optužbe, Pell je najavio da će se vratiti u Australiju što je prije moguće.

"Iako je rano jutro u Rimu, kardinal George Pell obaviješten je o djelovanju policije u Victoriji. Odbacio je sve optužbe i vratit će se u Australiju što je prije moguće kako bi opravdao svoje ime i dokazao svoju nevinost", navodi se u saopćenju.

Policija nije objavila detaljan popis optužnica i nije objavila nikakve informacije o navodnim žrtvama.

Pell je trenutno glavni savjetnik pape Franje i najviši finansijski savjetnik Vatikana. Godine 2013. postao je jedan od osam kardinala zaduženih za istraživanje načina reformiranja crkve. Najstariji je član Katoličke crkve u Australiji.

Vjerovatno je najviši katolički dužnosnik optužen za seksualno zlostavljanje posljednjih godina.