Nakon neprimjerenih izjava
0

Savjetnik Baracka Obame podnio ostavku

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Jedan od savjetnika američkog predsjednika Baraka Obame za zaštitu životne sredine podnio je ostavku zbog svojih ranijih neumjerenih izjava na račun republikanaca i potpisivanja peticije u kojoj se navodi da je administracija Georgea Busha "na neki način dozvolila terorističke napade 11. septembra".

Savjetnik američkog predsjednika Van Jones saopštio je da je podnio ostavku da ne bi pravio probleme administraciji u naporima da usvoji reforme zdravstva i zakon o klimatskim promjenama.

"Uoči istorijske borbe za zdravstvo i čistu energiju protivnici reforme pokrenuli su klevetničku kampanju protiv mene. Ne mogu da tražim od mojih kolega da svoje dragocjeno vrijeme troše braneći mene ili objašnjavajući moju prošlost. Nama su sada potrebne sve ruke za gradnju budućnosti", naveo je Jones. 

Republikanci su tražili da se Jones povuče, dok su neki predlagali da Kongres ispita njegovu prošlost.

Republikanac Mike Pence smatra da ekstremistički stavovi Jones i njegova neuglađena retorika nemaju mjesta u administraciji ili javnoj debati. 

Jones se dva puta se formalno izvinio prošle sedmice, a jedno izvinjenje odnosilo se na potpisivanje peticije 2001. godine u kojoj se, između ostalog, postavlja pitanje da li je Bushova administracija "možda namjerno dozvolila da se dogodi  11. septembar kao izgovor za rat".

Jones, nekadašnji aktivista za građanska rava i istaknuta figura u pokretu za očuvanje okoline, radio je od marta u Savjetu za okolinu pri Bijeloj kući.
Portparol Bijele kuće je rekao da će Jones i dalje raditi u administraciji, ali na nekom drugom položaju.