New York Times
42

Savjetnici Trumpa ne smiju ostaviti samog sa stranim liderima da ne bi izjavio glupost

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Savjetnici predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa boje se ostaviti ga samoga sa stranim vođama jer brinu šta bi sve mogao reći, piše The New York Times.

Sve je prisutniji osjećaj da Trump ne želi ili ne može učiniti stvari potrebne da se ne uvali u nevolju, a funkcija predsjednika mu nije pomogla da svaki čas ne kompromituje sam sebe, što je bio stil njegove kampanje, pišu novinari Maggie Haberman i Glenn Thrush.

Na sastancima sa stranim vođama, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster pokušava upozoriti ili načiniti lagane korekcije kada predsjednik kaže nešto što nije na mjestu. Ovo Trumpa ljuti pa smatra da McMaster na sastancima previše govori.

No, McMaster nije jedini. Trump odbija većinu svojih savjetnika, uključujući i zeta Jareda Kushnera za kojeg se, prije samo mjesec dana, činilo da počinje jačati svoj utjecaj u Bijeloj kući. Riječ je, dakle, o starijim savjetnicima.

The New York Times o ovome piše dan nakon što je Washington Post otkrio da je Trump tokom sastanka u Bijeloj kući Rusima otkrio povjerljive informacije. Predsjednik je i sam to ponosno potvrdio u utorak ujutro, iako je njegova administracija pokušala odbraniti predsjednika i umanjiti štetu.

Legalno je da predsjednik informaciju koju su, kako se piše, prikupile izraelske tajne službe, učini javnom ali je Trumpova nepromišljenost pojačala kontrolu nad administracijom koja pokušava još uvijek ublažiti posljedice predsjednikovog naglog otpuštanja direktora FBI-ja koji je provodio istragu o povezanosti Trumpove kampanje s Rusima.