Novi poredak?
10

Savjeti Donalda Trumpa za destabilizaciju EU: Britanci da tuže, Francuzi da istupe

Piše: I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijerka Velike Britanije Theresa May je izjavila kako je američki predsjednik Donald Trump nasavjetovao da, u kontekstu Brexita, tuži Evropsku uniju, što je okarakterisano kao jedno u nizu njegovih nastojanja da destabilizuje blok od 27 zemalja.

Trump je britanskoj premijerki, prema njenim ličnim priznanjima, kazao da Velika Britanija ne bi trebalo da pregovara uopće sa blokom od 27 zemalja, već da bi trebala da ih tuži. Američki predsjednik je to, prema pisanju britanskih medija, kazao u privatnom razgovoru tokom današnje posjete Londonu.

Pogrešna strana u borbi za demokratiju

Donald Trump ne krije svoju naklonost prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, uoči njihovog historijskog sastanka u Helsinkiju, ali zapadni analitičari strahuju da bi ta "ljubav" mogla dovesti u pitanje opstojnost Evropske unije.

Kolumnist Washington Posta Josh Rogin je u svojoj kolumni s kraja prošlog mjeseca otkrio kako je Donald Trump nasavjetovao francuskog kolegu Emmanuela Macrona, prilikom njegove posjete Washintonu u aprilu, da Francuska napusti Evropsku uniju.

Trump je Francuskoj ponudio, što su potvrdila i dva visoka zvaničnika, bolje uvjete bilateralne ekonomske saradnje od one koju ima sa zemljama Evropske unije, odnosno bolje uvjete od onih što ih nudi Evropska unija.

Drugim riječima, Trump je Macronu ponudio podstrek za demontiranje svojih zapadnih saveznika, a američki analičari su to, zajedno sa kolumnistom Joshom Roginom, okarakterisali kao destabilizaciju Evropske unije i zapadnog političkog poretka.

Trump je zbog svojih simpatija prema autoritativnim liderima poput Putina, Erdogana, Dutertea, smatraju američki politički mislioci, na pogrešnoj strani u globalnoj borbi za demokratiju.

Izbori u SAD-u na pola mandata

Amerikanci već uveliko, i nimalo preureanjeno, u javnom prostoru diskutuju o tome da li Donald Trump smije pobijediti na narednim predsjedničkim izborima u SAD-u, ali to u ovom trenutku nije najvažnije pitanje budući da će ove jeseni biti održani izbori na pola mandata na koje se ne ide sa jednim kandidatom.

Najuticajniji američki politički mislilac i politički ekonomista Francis Fukuyama kazao je u intervjuu za beogradski Nedeljnik da će predstojeći izbori biti zapravo referendum o Donaldu Trumpu.

"Ako demokrate uspiju da povrate prevlast u Predstavničkom domu, bit će to veoma važna brana Trumpovoj moći i mogla bi da znači stvaranje uslova da on bude predsjednik koji će samo jedan mandat sjediti u Bijeloj kući. Ali, ako republikanci uspiju da odbrane Kongres, rekao bih da ima mnogo šansi da on ostane u Washingtonu, da bude ponovo izabran za dvije godine", kazao je Fukuyama.

Fukuyama smatra da tajna njegove snage leži u više faktora, ali da je najvažniji taj što američkoj privredi trenutno ide jako dobro.

"To je ono što je veoma podmuklo u cijeloj priči. Primjera radi, smanjenje poreza koje je uvedeno prošle godine stimuliše ekonomiju na kratke staze, ali povećava budžetski deficit na duži rok. Pozitivni efekti će se osjećati do 2020. godine, ali nakon toga bi Amerika mogla da zapadne u velike probleme. No, tada će već biti kasno da se Trumpovi birači osvijeste i uvide da su živjeli u neodrživom sistemu", rekao je Fukuyama za Nedeljnik.