Ujedinjene nacije
0

Savjet za ljudska prava osudio Siriju i naložio istragu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Savjet Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava osudio je danas Siriju zbog primjene sile protiv nenasilnih demonstranata i naložio pokretanje istrage o navodnim ubistvima i drugim zločinima.

Savjet, koji ima 47 članova, usvojio je na specijalnoj sjednici u Ženevi rezoluciju protiv Sirije, u kojoj se "jednoglasno osuđuju sirijske vlasti zbog primjene sile protiv mirnih demonstranata... i traži od sirijske vlade da smjesta zaustavi kršenja ljudskih prava", prenio je AFP.

U rezoluciji je zatraženo od visokog komesara UN-a za ljudska prava da u tu zemlju hitno pošalje tim istražitelja koji bi proveli istagu o navodnom kršenju međunarodnog humanitarnog prava.

Za rezoluciju je glasalo 26 zemalja, uglavnom, zapadnih, afričkih i latinoameričkih, dok je protiv nje glasalo devet. Sedam zemalja je bilo uzdržano, a pet nije bilo prisutno tokom glasanja.

U Siriji već nedjeljama traju protesti protiv režima predsjednika Bašara el Asada, a, prema podacima nevladinih organizacija, snage bezbjednosti su do sada ubile više od 500 civila u nasilnom pokušaju da suzbiju demonstracije.