Izazvao niz kritika
70

Savjet predsjednika Meksika u vrijeme koronavirusa: Živite život kao i obično

Dž. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Odgovor meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora na pandemiju koronavirusa izazvao je niz kritika.

Sa stola ispunjenog delicijama iz Oaxace, predsjednik Meksika ponudio je neobične savjete za zemlju koja je suočena s koronavirusom: "Nastavite ručati".

"Nastavit ćemo živjeti uobičajeno", rekao je opušteno Andrés Manuel López Obrador na videosnimku tokom posjete meksičke države na jugu.

"Reći ću vam kada više ne treba izlaziti van. Ako ste u mogućnosti i imate sredstva za to, nastavite izlaziti s porodicom na ručak, jer to jača ekonomiju", rekao je on.

López Obrador neadekvatno je odgovorio na krizu zbog širenja koronavirusa. Posljednjih je sedmica rutinski izbjegavao socijalno distanciranje i organizirao skupove u stilu kampanje s zagrljajima i poljubcima.

On se također odupirao pooštrenim mjerama za usporavanje virusa - poput ukidanja masovnih događaja do nedavno ili zatvaranju škola i preduzeća tvrdeći da bi to bepotrebno naškodilo velikom broju stanovništva koji se ekonomski ne može izolovati nekoliko sedmica ili mjeseci, piše Theguardian.com.

U međuvremenu, njegove pristalice govore o koronavirusu gotovo zavjerenički. Ponašanje predsjednika izazvalo je niz kritika Meksikanaca, mnogi od njih poduzimaju mjere opreza bez naredbi vlade.

"Lopezova bahatost zbog globalne krize koronavirusa iskreno je neodgovorna i kažnjiva. Njegovo bezvoljno korištenje sredstva za dezinfekciju ruku jednostavno je nemoralno", napisao je novinar Luis Cardenas u časopisu "El Universal", nazivajući ga najgorim predsjednikom u historiji.

Također, upoređen je s drugim populistima poput američkog predsjednika Donalda Trumpa i brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, koji je krizu odbacio kao medijski trik i fantaziju.

Analitičari kažu kako je apatičan odgovor meksičkog predsjednika djelomično proizišao iz zabrinutosti zbog meksičke ekonomije, a dijelom i iz njegova uvjerenja da njegovi politički neprijatelji stoje iza poziva da on poduzme drastičnije korake.

Kad je njegov prethodnik Felipe Calderón, zatvorio Mexico City na pet dana 2009. godine tokom borbi protiv virusa H1N1, López Obrador je kritikovao taj potez. Analitičari kažu da je želio izbjeći ponavljanje primjera Calderóna, iako su ga hvalili međunarodni zdravstveni dužnosnici.