Svijet
0

Saveznici Janukoviča preuzeli kontrolu nad ključnom zgradom u Kijevu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Saveznici ukrajinskog premijera Viktora Janukoviča u petak su preuzeli kontrolu nad ključnom zgradom u prijestonici i obećali su masovni miting, produbljujući borbu za vlast s prozapadnim predsjednikom zemlje.

Janukovič i predsjednik Viktor Juščenko, koji imaju različite vizije o budućnosti Ukrajine, sedmicama nisu u stanju da se dogovore oko datuma za održavanje prijevremenih izbora skoro dva mjeserca nakon što je predsjednik raspustio parlament.

Napetosti su proključale u četvrtak kada je Juščenko smijenio ukrajinskog državnog tužioca i optužio je policiju koja je požurila da ga okrivi za kršenje zakona, javio je Reuters.

Policija lojalna ministru unutrašnjih poslova i premijeru, koji su po stavovima bliži Moskvi, tokom noći je imala nelagodno sučeljavanje s posebnom sigurnosnom jedinicom zaduženom za stražarenje u vladinim zgradama.

Povremene čarke su izbijale pred zoru, a članovi parlamenta u savezništvu s Janukovičem, podržani policijom, protjerali su drugu jedinicu iz ureda državnog tužioca.

Kijevske ulice djelovale su normalno dok su građani išli na posao. Ministar unutrašnjih poslova Vasil Tsuško izjavio je da će se tokom dana okupiti na desetke hiljada premijerovih pristalica.

Juščenko, koji je otkazao putovanje na sastanak centralnoevropskih lidera u Češkoj Republici, pozvao je sigurnosne zvaničnike na noćni sastanak, ali nikakvo saopćenje nije objavljeno.

Njegov ured je saopćio da je ponudio nove razgovore s Janukovičem u petak ujutro.