Svijet
0

Saudijski sud izrekao presude teroristima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sud u Saudijskoj Arabiji objavio je presude na prvom suđenju za terorizam pripadnicima Al-Qaide u tome kraljevstvu.

Zvaničnici ministarstva pravde saopćili su da je 330 ljudi izvedeno na suđenje, ali nisu pojasnili koliko ih je proglašeno krivim. Jednom osuđeniku je izrečena smrtna kazna, javio je BBC.

Ekstremisti povezani s Al-Qaidom pokrenuli su 2003. nasilnu kampanju kako bi destabilizirali apsolutnu monarhiju, dok su vlasti odgovorile agresivnom kampanjom kako bi ih zaustavile.

"Specijalni krivični sud nedavno je objavio nekoliko prvostepenih presuda u slučajevima protiv Al-Qaide i za terorističke zločine protiv sigurnosti zemlje", navela je zvanična saudijska novinska agencija saopćenja Biroa za istrage i tužilaštva.

Osuđeni imaju pravo na žalbu.

Novinska agencija AP javila je da su se optuženici suočavali s optužbom za pripadnost "devijantnoj grupi", što se koristi kao aluzija na Al-Qaidu.

Oni su optuženi za podršku i finansiranje teroriozma, odlazak u područja sukoba i borbi, i urotu u stvaranju haosa i slabljenju sigurnosti.

U oktobru prošle godine saudijski ministar unutrašnjih poslova Nayef bin Abdul Aziz objavio je da su podignute optužbe protiv 991 osumnjičenog pripadnika Al-Qaide.

Analitičari otada tvrde da vlada njije bila spremna suditi osumnjičenim militantima strahujući od odmazde njihovih simpatizera u zemlji.

Militanti su odgovorni za više od 30 napada u konzervativnom muslimanskom kraljevstvu od maja 2003., a vlasti tvrde da su osujetile 160 planiranih napada.

Zvanične brojke navode da je 90 civila i 74 pripadnika snaga sigurnosti ubijeno, dok je 439 civila i 657 pripadnika snaga sigurnosti ranjeno.