Navodi američkih medija
52

Saudijski princ tvrdi da je Jamal Khashoggi bio opasni islamista

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Saudijski princ Mohammed bin Slaman kazao je kako smatra da je ubijeni novinar Jamal Khashoggi bio opasni islamista. U telefonskom razgovoru sa zetom predsjednika SAD-a Jaredom Kushnerom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, kazao je kako je Khasoggi bio član Muslimanskog bratstva.

Ovaj razgovor vođen je 9. oktobra, sedam dana nakon što je novinar nestao, piše Washington Post. Saudijska Arabija negirala je izvještaje Washington Posta i New York Timesa o ovom razgovoru.

Princ je pozvao Bijelu kuću da očuva američko-saudijski savez. Khashoggijeva porodica je negirala da je on bio član Muslimanskog bratstva, a negirao je to i Khashoggi tokom života.

"Jamal Khashoggi nije bio opasna osoba na bilo koji način. Tvrditi drugačije je ludost", navodi se u njihovoj izjavi.

Još uvijek ne postoji konsenzus o načinu na koji je ubijen. Ušao je u konzulat kako bi izvadio dokumente za vjenčanje sa zaručnicom Haticom Cengiz. Nikada nije izašao iz njega. Turska je saopćila da je odmah zadavljen i da mu je tijelo raskomadano. Turski mediji ranije su objavili kako je Khashoggi bio mučen.

Saudijska Arabija promijenila je izjavu o tome šta mu se desilo. Kada je nestao, tvrdili su da je izašao iz zgrade živ. Kasnije su priznali da je ubijen i da su to počinili odmetnici. U Saudijskoj Arabiji je uhapšeno 18 osoba koje su procesuirane, a Turska zahtijeva da budu izručene.

Khashoggi je radio za američke medije i bio je poznati kritičar saudijskog sistema. Njegovo tijelo još nije pronađeno iako je utvrđeno da je ubijen u konzulatu 2. oktobra.