Mohammed bin Salman
8

Saudijski princ o ubistvu Kashoggija: Ja sam odgovoran, jer se to dogodilo tokom moje dužnosti

E. Lj.
Saudijski princ Mohammed bin Salman prvi put je komentarisao brutalno ubistvo novinara Jamala Khashoggija. U dokumentarcu PBS-a koji treba biti emitovan 1. oktobra, na godišnjicu Kashoggijevog ubistva, saudijski princ rekao je da osjeća odgovornost jer se sve dogodilo tokom njegove dužnosti.

Mohammed bin Salman, koji je de facto vladar Saudijske Arabije, ranije nije komentarisao brutalno ubistvo koje se prošle godine dogodilo u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Centralna obavještajna agencija (CIA) i neke vlade zapadnih zemalja navode kako je upravo Mohammed bin Salman naredio Kashoggijevo ubistvo, no saudijski zvaničnici kažu da nije učestvovao u ovom zločinu.

Ipak, ovaj skandal imao je veliki utjecaj na princa i Saudijsku Arabiju, a od tada saudijski princ nije posjetio Evropu ili SAD.

"To se dogodilo tokom moje dužnosti i zbog toga preuzimam odgovornost", rekao je Mohammed bin Salman.

Podsjećamo, Jamal Kashoggi, kolumnista Washington Posta, posljednji put je viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra, gdje je trebao dobiti dokumentaciju potrebnu za vjenčanje. Njegovo tijelo je raskomadano i uklonjeno iz zgrade, a njegovi ostaci nikad nisu pronađeni. Nakon detaljne i nezavisne istrage utvrđeno je kako je on bio žrtva namjerne i prethodno isplanirane egzekucije, a prema međunarodnom pravu, za ovo "vansudsko ubistvo" odgovorna je Saudijska Arabija. U toku je tajni proces protiv 11 saudijskih državljanja, no tek je održano nekoliko saslušanja. U UN-ovom izvještaju se traži istraga Mohammeda bin Salmana i drugih zvaničnika.