Svijet
125

Saudijski ministar zdravstva: Za smrt 700 osoba kriva nedisciplina hodočasnika

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar zdravstva Saudijske Arabije Khaled al-Falih smatra da je nedisciplina hodočasnika kriva za stampedo u kojem je poginulo najmanje 700 osoba.

"Da su se držali uputa koje smo im dali, siguran sam da do nesreće ne bi ni došlo", rekao je al-Falih.

Nesreća se dogodila kada su se na jednoj raskrsnici u Mini sudarile dvije grupe od po nekoliko desetina hiljada hodočasnika.

Kako prenosi Daily Mail, saudijski ministar zdravstva tvrdi kako se hadžije nisu držale naređenja koja su im davali policajci i ostalo obezbjeđenje koje se u tom trenutku nalazilo na terenu.

"Vjerujem da će istraga ovog slučaja biti vrlo brzo okončana, s obzirom da svi dokazi ukazuju na to da su sami hodočasnici krivi za ovu katastrofu", rekao je al-Falih.

S druge strane, vjernici ukazuju na niz sigurnosnih propusta saudijskih vlasti. Naime, brojni očevici tvrde kako su policajci otvorili samo jedan ulaz u šatorsko naselje u kojem su se nalazile hadžije, tako da je konstatno dolazilo do naguravanja i gužve.

Drugi su dodali kako se obezbjeđenje na terenu činilo veoma neiskusnim.

"Pa oni ne poznaju ni ulice, a ni mjesta u gradu. Također, ne govore ni jedan strani jezik. Kako očekivati da kontroliraju stotine hiljada vjernika, od kojih su velika većina stranci?", rekao je Ahmed Abu Bakr, 45-godišnji Libijac koji je jedva izvukao živu glavu.

"Mogli ste vidjeti vojnike kako stoje i ne rade ništa", rekao je jedan Egipćanin koji je u Saudijsku Arabiju doputovao s majkom.

U najvećoj nesreći u posljednjih 25 godina, život je izgubilo najmanje 700 hodočasnika. (Foto: EPA)
U najvećoj nesreći u posljednjih 25 godina, život je izgubilo najmanje 700 hodočasnika. (Foto: EPA)

Mnoge zemlje izrazile su strah od nastavka slanja svojih državljana u Meku i Medina u narednim godinama. Najglasniji je bio Iran, najveći rival Saudijske Arabije, koji je u ovoj nesreći izgubio 131 državljana.

Ovo je najveća katastrofa vezana za obavljanje hadža u posljednjih 25 godina. Naime, najveća nesreća se dogodila 1990. godine, kada je prilikom stampeda u jednom pješačkom tunelu poginulo 1,426 hadžija.