Svijet
0

Saudijski kralj uzdrmao vjerski establišment

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Saudijski kralj otpustio je iz službe šefa vjerske policije kao i imama koji opravdava ubijanje vlasnika televizijskih mreža koje emituju "nemoralne" sadržaje, što predstavlja nastojanja da se oslabi tvrdolinijaški sunitski establišment u zemlji.

Promjene koje provodi kralj Abdullah, koji je došao na vlast u augustu 2005. godine, uključuju i imenovanje zamjenice ministra, što je do danas najviša funkcija koju obavlja žena u saudijskoj vladi, javio je AP.

Kralj je također napravio promjene u utjecajnoj instituciji vjerskih učenjaka, prvi put dajući umjerenim sunitima učešće u grupi koja između ostalog i objavljuje vjerske naloge poznate kao fetve.

Saudijski kralj nema neograničenu moć. On mora misliti na želje vladajuće porodice, kao i na vjerski establišment koji je pomogao pri osnivanju ove države prije skoro jednog stoljeća.

Ove promjene pokazuju da je Abdullah dobio potrebnu podršku kod vladajuće vjerske elite i porodice na vlasti.

Vjerski establišment česta je meta kritika, posebno zbog akcija sudstva i vjerske policije. Agenti moralne policije, između ostalog, moraju osigurati da su žene pokrivene i da muškarci idu u džamiju, ali mnogi Saudijci kažu da oni zloupotrebljavaju svoje široke ovlasti kako bi se miješali u živote ljudi.